6 zaken om te controleren aan je auto voordat je op vakantie gaat

Overig 04 sep 2020
6 zaken om te controleren aan je auto voordat je op vakantie gaat

Met de auto op vakantie gaan brengt een aantal voordelen met zich mee. Je kunt doorgaans meer bagage meenemen dan in het vliegtuig of in een trein of bus zou kunnen. Ook ben je ter plekke vrij om te gaan en staan waar je wilt zonder dat je daarvoor een voertuig hoeft te huren. Vaak is het ook goedkoper, omdat je niet voor alle inzittenden een ticket hoeft te kopen maar hoogstens voor een extra inzittende wat meer brandstof verbruikt. Maar met de auto op vakantie gaan is ook een hele onderneming die op een veilige manier aangegaan moet worden. Daarom hier een lijstje van zes zaken die moet controleren aan of in je auto voordat je op vakantie gaat.

Profieldiepte van je banden

Het lijkt voor de hand liggend om te zeggen dat je je banden moet controleren voordat je op een lange reis naar het buitenland vertrekt, maar helaas gaan er nog steeds mensen van uit dat de banden wel in orde zullen zijn. Je bent echter verplicht om je banden te vervangen bij een profieldiepte van minder dan 1,6 millimeter, omdat je anders niet voldoende grip op het wegdek hebt. Met het oog op de verkeersveiligheid is dat eigenlijk al te weinig profiel. Daarom is aan te raden om banden te vervangen wanneer er twee millimeter profiel of minder op zit. Ga verder ook na of je naar een bestemming toe gaat waar je (onderweg) winterbanden nodig zou kunnen hebben.

Staat van je velgen

Men controleert vaak wel de banden maar vergeet ook naar de staat van de velgen te kijken. Toch is dit wel verstandig. Een velg die niet meer helemaal rond is, kan het rijcomfort flink ten nadele beïnvloeden. Het kan ervoor zorgen dat de auto gaat vibreren onder het rijden, en kan daarom ook onveilig zijn. Ook is het goed om je velgen op schade te controleren, want beschadigde velgen kunnen sneller gaan roesten met alle gevolgen van dien. Even checken en nieuwe autovelgen kopen als dat nodig is dus!

Alles wat je verplicht aan boord moet hebben

Het is natuurlijk niet alleen de staat van de auto die je moet controleren voordat je vertrekt, maar ook wat je aan boord hebt. Het is namelijk zo dat je er in verschillende landen – ook binnen de Europese Unie! – verschillende verplichtingen gelden voor wat je in het kader van veiligheid aan boord moet hebben. Om te weten wat je bij je moet hebben kun je gebruik maken van dit handige overzicht van de ANWB.

Doet je verlichting het?

Controleer als het schemert of al donker is of de verlichting van je auto wel naar behoren werkt, zowel aan de voorzijde als de achterzijde en eventuele knipperlichten op de zijkanten. In de eerste plaats controleer je dit voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers. Die moeten je kunnen zien aankomen en weten wanneer je remt, en jij moet uiteraard zo optimaal mogelijk zicht kunnen hebben. Maar je controleert je verlichting ook om bekeuringen te voorkomen. Er is inmiddels geen overtreding zo makkelijk te constateren als verlichting die niet goed werkt.

Accu doormeten

Heb je de laatste wel eens gemerkt dat je auto er ongewoon lang voor nodig had om te starten? Of ben je zelfs al eens met lege accu geconfronteerd? Dat kan meer oorzaken hebben dan een fout aan jouw zijde omdat je verlichting aan hebt laten staan. Het kan ook zo zijn dat de accu niet meer naar behoren functioneert of dat er een stroomlek is in de elektriek van je auto. Dat zijn geen dingen waar je op vakantie achter wilt komen. Heb je twijfels, laat je accu dan doormeten en vervangen als dat nodig is of een eventueel stroomlek repareren.

Airconditioning

Natuurlijk controleer je ook kleinere zaken zoals bijvoorbeeld je ruitenwissers en je ruitenwisservloeistof. Maar vaak gaan we ervan uit dat onze airconditioning het altijd gewoon doet als we hem nodig hebben. Toch kan het gas dat hiervoor nodig is opraken, of er kan een ander probleem ontstaan dat het functioneren van de airco ten nadele beïnvloedt en de cabine niet meer goed gekoeld kan worden. Daar wil je niet in de volle zon onderweg achter komen. Het is dus in je eigen belang om dit even na te lopen voor vertrek.
Is alles in orde? Dan kun je met een goed gevoel met de auto op vakantie en wensen we je uiteraard een goede reis!

← Autovakantie in Europa? Dit moet je weten over je autoverzekering Laat je met een zeilboot vervoeren, het alternatief voor vliegen →

Dit artikel is geschreven door

Redactie Vakantienieuws
Redactie Vakantienieuws

De vaste redactie van VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam