Tol op Franse snelwegen stijgt fors in februari 2023

Tol op Franse snelwegen stijgt fors in februari 2023

Ga je volgend jaar met de auto op vakantie naar Frankrijk of rijd je door Frankrijk naar je vakantiebestemming. Houd dan rekening met hogere tolgelden op de Franse ‘peages’. Zoals aangekondigd door de Franse regering zullen de tolgelden op 1 februari 2023 met gemiddeld 4,75% stijgen. Dit is een veel grotere stijging dan in 2022, toen de gemiddelde stijging 2 procent bedroeg In het jaar 2021 bedroeg de stijging slechts +0,44%.

De toltarieven worden in Frankrijk elk jaar geherwaardeerd. Dat gebeurt volgens een berekening waarbij rekening wordt gehouden met ten minste 70% van de inflatie (exclusief tabak) over een periode van twaalf maanden tot oktober, en eventuele verhogingen naar gelang van de door de verschillende concessiehouders geplande werkzaamheden.

Automobilisten die regelmatig gebruikmaken van de autowegen Vinci, APRR-AREA en Sanef SAPN zullen kunnen profiteren van een verlaging van de tolgelden met 40%, tegenover de huidige 30%. Dit is voor wie minstens 10 retourritten per maand op hetzelfde traject rijdt.

“Deze wijziging is in overeenstemming met onze prioriteiten: in een context van inflatie de prijsstijgingen voor het dagelijks leven beperken, degenen beschermen die de auto moeten gebruiken om naar hun werk te gaan en de ecologische overgang aanmoedigen”, zei minister van Vervoer Clément Beaune in een verklaring.

De toltarieven worden aan het begin van elk jaar, in februari, herzien volgens een automatische formule die gekoppeld is aan het inflatiepercentage. In september had Clément Beaune het over “onhoudbare” automatische verhogingen voor 2023 van ongeveer 7% tot 8% en vroeg hij om een “redelijke verhoging”.

← Sunweb en Mitsis Hotels verstevigen exclusieve samenwerking Holland America Line vereenvoudigt COVID-19-procedures →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam