Autovakantie in Europa? Dit moet je weten over je autoverzekering

Overig 24 sep 2020
Autovakantie in Europa? Dit moet je weten over je autoverzekering

Naar verhouding gaan er dit jaar meer mensen dan ooit met de auto op vakantie. Enkele gele gebieden zijn nog altijd populaire bestemmingen om met de auto naartoe te reizen. Een goede voorbereiding is essentieel, maar schiet er gauw bij in. Want naast coronaregels, en verkeersregels die per land afwijken, bestaan er ook grote verschillen in de dekking die je hebt in het buitenland.

Controleer je dekking
Ga je met de auto op vakantie? Controleer dan altijd je autoverzekering. In de polis is doorgaans een bepaling ‘buitenland’ opgenomen. Hier lees je precies of en op welke manier je verzekerd bent in het buitenland. Vooral bij een dekking voor het buitenland kunnen de verschillen groot zijn. Denk dan niet alleen aan vervangend vervoer, maar ook aan je dekkingsvorm WA, WA plus en Allrisk.

Ook bereikbaarheid (alarmcentrale) en telefonische en online service van de verzekeraar zijn belangrijke factoren bij een autovakantie. Heb je twijfels over de inhoud van de een bepaling in je verzekering? Dan is het verstandig om even contact op te nemen met je verzekeraar. Als je nog twijfelt of de autoverzekering nog wel bij je past, en of je buitenland bepaling voldoende dekking biedt, dan is het handig om autoverzekeringen te vergelijken bij verschillende verzekeraars.

Universeel verzekeringsbewijs
Op de groene kaart staat vaak beschreven of en hoe je autoverzekering is geregeld in het buitenland. De groene kaart een verzekeringsbewijs, dat in het buitenland erkend wordt. Neem deze daarom altijd mee als je met de auto op vakantie gaat. Sterker nog: in sommige landen is de groene kaart zelfs verplicht. Als je een beroep gaat doen op je autoverzekeraar, dan is het belangrijk dat je informatie staat vermeld.

Wisselen van bestuurder?
Blijf je in Nederland of ga je net de grens over in Duitsland of België, dan is het ritje misschien nog te overzien. Maar vertrek je richting een van Zuid-Europese landen, dan zal het een lange rit worden. Het scheelt dan als je tussentijds van bestuurder kunt afwisselen. Maar is dit overal toegestaan? Ja, afwisselen van bestuurder mag zolang degene die achter het stuur zit een rijbewijs B in het bezit heeft. Het maakt in deze ook niet uit of hij of zij op de verzekeringspolis staat of niet. De auto is en blijft gewoon verzekerd, ook als je op reis bent in het buitenland. Hier vind je een handige checklist voor je vertrek.

← 5 dingen die je niet mee mag nemen op vakantie 6 zaken om te controleren aan je auto voordat je op vakantie gaat →

Dit artikel is geschreven door

Redactie Vakantienieuws
Redactie Vakantienieuws

De vaste redactie van VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam