De Muur viel 25 jaar geleden

De Muur viel 25 jaar geleden

Aanstaande zondag is het exact 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Na een periode van ruim 28 jaar kwam er een einde aan de betonnen afscheiding tussen West- en Oost-Berlijn. Deze historische gebeurtenis vormde het begin van de hereniging van Duitsland, het uiteenvallen van het Oostblok en het einde van de Koude Oorlog.

Voor Berlijn, Duitsland en de rest van de wereld is 9 november 1989 een dag die met dikke letters in de geschiedenisboeken terecht is gekomen. Met het vallen van de muur kwam er een einde aan het communisme in het oosten van Duitsland. De anderen landen van het toenmalige Oostblok volgden snel. Uiteindelijk viel op Eerste Kerstdag 1991 ook de toenmalige Sovjet-Unie uiteen.

Herdenking

Overmorgen wordt de Val van de Muur groots herdacht in Berlijn. Zo wordt de positie van de gevallen muur nu al aangegeven met lichtgevende ballonnen die met helium gevuld zijn. Maar liefst achtduizend ballonnen vormen samen een muur in de lucht over een afstand van vijftien kilometer. Deze ballonnen blijven tot en met zondag in Berlijn hangen. Zondagavond zal een enorme mensenketting gemaakt worden langs deze lichtgrens.

Dit weekend zijn er allerlei festiviteiten in Berlijn, zoals optredens, exposities en rondleidingen. Grote TV-schermen in Berlijn tonen historische beelden van de val van de muur, die 25 jaar geleden plaatsvond.

(C) foto: Twitter | Holger Zschaepitz
← Catalanen willen een onafhankelijk Catalonië Dubai Tram 12 november open voor publiek →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Een reactie

  1. Bouke Rintsma
    10 november 2014 om 07:06

    Ik heb gisteren de herdenking gezien op TV. Heel indrukwekkend om te zien, vooral de beelden van 25 jaar geleden. Zo besef je maar weer dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam