Verenigd Koninkrijk vrijwel op slot

Landen 21 dec 2020
Verenigd Koninkrijk vrijwel op slot

Binnen een tijdsbestek van 24 uur is het Verenigd Koninkrijk vrijwel geïsoleerd geraakt van de rest van Europa en van verschillende bestemmingen wereldwijd zoals Canada, Peru en Colombia. Het luchtverkeer is grotendeels stil komen te vallen of vliegtuigen vliegen alleen nog maar met vracht. Reizen naar het Verenigd Koninkrijk kan nog wel, maar de vluchten terug naar Nederland, België, Frankrijk en talloze andere landen mogen geen passagiers meer meenemen. Inmiddels zijn de veerdiensten tussen Engeland en Nederland compleet stilgelegd. De Eurotunnel die vanuit Calais onder het kanaal naar Engeland loopt mag geen passagiers meer doorlaten. Vandaag werd zelfs bekend dat vrachtverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in ieder geval voor twee dagen alleen maar plaats mag vinden zonder dat de chauffeurs mee mogen.

Coronamutatie

De reden waarom landen zo snel zijn met het weigeren van mensen vanuit het Verenigd Koninkrijk is een coronamutatie die zich vooral in Engeland manifesteert. Deze nieuwe variant blijkt mogelijk 70 procent besmettelijker te zijn dan de andere COVID-19-virussen. In de Britse hoofdstad Londen blijkt twaalf dagen geleden maar liefst 62 procent van alle nieuwe coronabesmettingen om deze nieuwe variant te gaan. Omdat er op een enkel geval na nog geen besmettingen met SARS-CoV-2 VUI 202012/01 (zoals de wetenschappelijke naam luidt van deze variant) vastgesteld zijn, hebben vooral de omringende landen snelle beslissingen genomen om personenvervoer vanuit het VK af te remmen en uiteindelijk grotendeels te stoppen. Het zwakke punt in de schakel wordt gevormd door de landen die nog wel vliegverkeer voor personen plaats laten vinden met het Verenigd Koninkrijk.

Chaos

Tijdens de eerste golf van de coronapandemie keek de wereld al vol verbazing toe hoe snel landen op slot konden gaan en in welk tempo het vliegverkeer bijna stil kon komen te staan. Wat er nu met het Verenigd Koninkrijk gebeurt gaat nog een versnelling hoger. De hoge mate van besmettelijkheid van de nieuwe variant kan in combinatie van de tweede golf die gaande is in vrijwel heel Europa rampzalig zijn voor de druk op de gezondheidszorg. Niet voor niets dat veel landen snel handelen in de hoop deze Britse variant op het coronavirus buiten de deur te houden.

Op verschillende plekken is er chaos veroorzaakt door de nieuw ontstane situatie. Denk aan passagiers die strandden op luchthavens en veerbootterminals, mensen die niet terug naar huis kunnen keren en een goederenstroom richting Engeland die sterk verstoord wordt.

← Coronaluchtbrug voor gestrande Nederlanders in VK Vernieuwde bezienswaardigheden top 10 voor Curaçao →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam