Vakantieganger regelt Turkije visum steeds vroeger

Onderzoek 13 apr 2018
Vakantieganger regelt Turkije visum steeds vroeger

Dat je voor Turkije vooraf online je visum moet regelen lijkt bij steeds meer Turkije-toeristen ervoor te zorgen dat ze op tijd hun e-visum voor deze populaire bestemming regelen. Vroeger kon je gewoon zonder een visum naar Turkije reizen en het ter plaatse aanschaffen op het vliegveld. Sinds de introductie van het elektronische visum was er eerst nog een periode waarbij je via internet je visum kon regelen, maar dat het eventueel ook nog ter plaatse bij aankomst kon. Sinds enige jaren is deze soepele regeling niet meer van toepassing en heb je een e-visum nodig om Turkije binnen te mogen.

Wat je merkt is dat de groep reizigers die zich hiervan bewust is enorm toegenomen is en dat men steeds vroeger het Turkije e-visum aanvraagt. Waar dit voorheen nog een laatste-moment-dingetje was, daar regelen de toeristen hun Turkse visum nu vaak al vlak na het boeken van de vakantie.

De cijfers

Omdat we graag concrete cijfers zien hebben we de gegevens opgevraagd bij verschillende Nederlandse servicebureau’s op het gebied van e-visa voor Turkije. Drie van deze bureau’s waren bereid om geanonimiseerde statistieken te delen met ons, zodat de trends inzichtelijk zouden worden. Wat blijkt? Tegenwoordig worden het Turkse visum gemiddeld zo’n twee maanden voor vertrek aangevraagd, terwijl dat twee jaar geleden slechts een maand voor vertrek naar populaire badplaatsen zoals Antalya, Side, Bodrum en Alanya was.

Gemiddeld regelt 5,8% van de toeristen hun visum korter dan 1 week voor vertrek.
Gemiddeld regelt 15,6% van de toeristen hun visum tussen de 1 week en 2 weken voor vertrek.
Gemiddeld regelt 14,5% van de toeristen hun visum tussen de 2 weken en 1 maand voor vertrek.
Gemiddeld regelt 22,1% van de toeristen hun visum tussen de 1 maand en 2 maanden voor vertrek.
Gemiddeld regelt 42,0% van de toeristen hun visum tussen de 2 en 3 maanden voor vertrek.

Wat we niet hebben kunnen zien is hoe de relatie is tussen het moment van boeken en het aanvragen van het visum. De visumbureau’s hebben hier geen inzage in. Je kunt het visum maximaal 3 maanden voor vertrek aanvragen.

← ESTA voor Verenigde Staten wordt gemiddeld 1,8 keer gebruikt Daling afdrukken vakantiefoto's stagneert →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam