Recordhitte in Griekenland en Turkije

Weer 18 mei 2020
Recordhitte in Griekenland en Turkije

Zowel Turkije als Griekenland hebben het afgelopen weekend te maken gehad met recordhitte. De temperaturen schoten in delen van beide landen omhoog richting de 40 graden. Op sommige plekken werden maximumtemperaturen van 41 graden gemeten. De hitte concentreerde zich vooral rond de Griekse hoofdstad Athene, de Peloponnesos, Kreta en het zuidwesten van Turkije. Voor de Grieken zijn de Griekse stranden daarom net op tijd opengegaan. Het was zowel zaterdag als zondag erg druk op de stranden. Op de meeste plekken lukte het prima om zich aan de door de overheid ingestelde maatregelen te houden. Er waren enkele stranden waar gehandhaafd moest worden, zoals in het naast Athene gelegen Piraeus. De Athenenaren trokken vrij massaal naar Piraeus om daar de nodige afkoeling te zoeken.

Warmte uit het Midden-Oosten

De oorzaak van de ongewone warmte is een sterke oostelijke stroming die ontstond door een hogedrukgebied ten noordwesten van Turkije. Hierdoor kon er zeer warme woestijnlucht uit Iran en Irak aangevoerd worden.

Weerrecords verbroken

De afgelopen dagen zijn er meerdere weerrecords verbroken in Griekenland en Turkije. Zo stond het warmterecord voor de meimaand in Athene op 35,6 graden Celsius. Dit record is ruim verbroken. Gisteren werd er met een officiële temperatuur van 39,5 graden een nieuw record in de boeken gezet.

Weer richting normaal

De komende dagen gaan de temperaturen weer richting normaal. Athene heeft nog twee dagen te maken met tropische warmte, waarna de maxima dalen naar 25 graden. Binnen de klimaatstatistieken van Athene zijn dat normale waardes. Het weer in Turkije is de hele week nog iets te warm, waarna het kwik naar verwachting ook weer richting normaal gaat.

← Hittegolf in Spanje Hier is het wel lekker weer! →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam