Paspoortloos naar Canada reizen

Landen 28 jun 2019
Paspoortloos naar Canada reizen

Vanaf deze zomer wordt er op Schiphol een proef gestart met paspoortloos vliegen naar Canada. In plaats van je paspoort reis je met een app op je smartphone die je paspoortgegevens en andere reisgegevens op een versleutelde manier opgeslagen heeft. Met deze app kun je op basis van GPS-tracking door speciale poortjes op Schiphol en de luchthavens van Toronto of Montreal reizen. Deze KTDI (Known Traveller Digital Identity) app moet de wachtrijen bij paspoortcontroles verminderen en boardingprocedures vergemakkelijken.

De op hoog niveau versleutelde data kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden zoals het boeken van vluchten en hotels. Wanneer de test op Schiphol en Canada exact start is nog niet bekend. Wel melden de media dat bij een succesvolle proef men dit systeem volgend jaar al wil uit gaan rollen naar andere bestemmingen.

Wat nergens te lezen is, is of je de elektronische toelating voor Canada, het zogenaamde eTA voor Canada, nog nodig hebt bij deze vorm van reizen. Ons lijkt het dat dit nu nog wel noodzakelijk is, maar dat in de toekomst dit soort elektronische visa simpelweg aan de app gekoppeld zouden moeten kunnen worden. Je zou dan een ticket moeten kunnen boeken en op basis van je reisschema en persoonlijke gegevens automatisch een elektronisch visum aan moeten kunnen vragen, die daarna automatisch in je app gezet wordt.

De enige vraag is wat er gebeurt op het moment dat er een storing is of je mobiele telefoon leeg is, kapot gaat of gejat wordt. Dan sta je daar op de luchthaven zonder iets. Het meenemen van je paspoort is trouwens sowieso aan te raden, want je hebt identificatieplicht in Nederland en veel andere landen. Dat heeft niets met grensoverschrijding te maken.

← Voorlopig visumvrij naar Sri Lanka Cruises van Amerika naar Cuba verboden →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam