Parkeerprijzen op vliegvelden fors gestegen

Parkeerprijzen op vliegvelden fors gestegen

Met de mei- en zomervakantie in aantocht moeten reizigers rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. De parkeerkosten voor een weekend (+14%, vrijdag t/m zondag) en een week (+8%, zaterdag t/m zaterdag) zijn fors gestegen in vergelijking met 2019, het laatste pre-corona jaar. Een weekend en een week parkeren kost gemiddeld 5 euro meer dan voorheen. Op de twee grootste vliegvelden in Nederland en België, Amsterdam Airport Schiphol en Brussels Airport, ligt de prijs van een weekend parkeren zelfs 15 euro hoger. Vliegvelden hebben door verschillende oorzaken te maken met gestegen uitgaven, deze kosten worden onder andere doorberekend aan parkeerders op het vliegveld. Vroegtijdig online reserveren blijft het advies.

In het Lenterapport 2022 ‘Parkeren op het vliegveld’ van Vliegveldinfo.nl zijn de parkeerkosten vergeleken van de zestien vliegvelden die Nederlanders en Belgen het meest gebruiken als vertrekluchthaven: vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse vliegvelden. In het rapport zijn de online tarieven van de goedkoopste parkeermogelijkheden voor de komende mei- en zomervakantie met elkaar vergeleken.

Parkeren 5 euro duurder

De parkeertarieven op vliegvelden in Nederland, België en Duitsland zijn gestegen in vergelijking met 2019, toen de wereld er nog heel anders uitzag. De coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en inflatie worden genoemd als oorzaken van de gemiddelde prijsstijging. Het is iets waar reizigers rekening mee moeten houden bij het plannen van hun vakantie, stedentrip of bezoek aan familie/vrienden. Bij online reserveren is een weekend parkeren (€ 43,00 vs. € 37,70, +14%) als ook een week parkeren (€ 64,90 vs. € 60,20, +8%) nu 5 euro duurder dan in 2019, het laatste pre-corona jaar.

Tussen de vliegvelden zijn er zoals gewoonlijk grote verschillen. Op Amsterdam Airport Schiphol en Brussels Airport is een weekend parkeren van maandag t/m vrijdag 15 euro duurder dan voorheen, 64,50 euro op Schiphol en 48,50 euro op Zaventem. Ook voor een week parkeren is Amsterdam Airport Schiphol duur (€ 79,75), maar scoort Brussels Airport gemiddeld (€ 61,00). P4 Basic Parking op Schiphol en P4 Long Term Parking op Zaventem zijn momenteel gesloten mede als gevolg van de coronapandemie, waardoor P3 op Schiphol en Discount Parking op Zaventem overblijven als enige goedkope alternatieven.

Luchtvaart in de lift

Na twee zware jaren als gevolg van de coronapandemie is er eindelijk weer herstel te zien in de luchtvaart. De passagiersaantallen stijgen en vliegvelden worden voller, vooral in de weekenden en vakantieperiodes. Net als de reizigersstroom neemt ook de gemiddelde parkeerprijs weer toe. Op 12 van de 16 vliegvelden zijn de parkeertarieven gestegen in vergelijking met pre-corona. Alleen op de Luik Airport, Oostende Brugge Airport en Weeze Airport zijn de prijzen gelijk gebleven in vergelijking met 2019, Bremen Airport is nu zelfs goedkoper.

Vroegtijdig online reserveren

De prijsstijgingen zijn fors, maar komen niet onverwacht aldus Guus Wantia, eigenaar van Vliegveldinfo.nl. “De coronapandemie heeft een enorme impact gehad op de luchtvaart, gelukkig is het einde in zicht. Helaas blijven de oorlog in Oekraïne en inflatie kopzorgen opleveren voor vliegvelden. De prijsstijgingen komen daarom niet onverwacht. Vroegtijdig online reserveren blijft het advies. Op 14 van de 16 onderzochte vliegvelden is het mogelijk een parkeerplaats te reserveren wat bijna automatisch resulteert in een kostenbesparing. Online reserveren enige tijd voor vertrek betekent een groter aanbod en lagere prijzen, zoals dat ook geldt voor het boeken van vliegtickets.”

Groningen goedkoopste, Schiphol duurste

Van de vijf Nederlandse vliegvelden zijn Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport de goedkoopste, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport scoren gemiddeld, Schiphol is de duurste. Op alle vliegvelden zijn de kosten gestegen en moet dus meer worden betaald voor een parkeerplek. Op de luchthavens in Amsterdam en Rotterdam, beide onderdeel van Schiphol Group, zijn de prijsstijgingen het grootst. Op Amsterdam Airport Schiphol komt dat mede door de tijdelijke sluiting van P4 Basic Parking, de meest voordelige parkeermogelijkheid tot aan de coronacrisis. P3 Lang Parkeren Terrein is momenteel de goedkoopste optie op Schiphol.

Regionale vliegvelden in België het duurst

In het verleden waren de lage parkeerkosten iets waar regionale luchthavens zich mee konden onderscheiden, die tijden lijken voorbij. Dit geldt zeker voor de regionale luchthavens in België. Voor een week / 8 dagen parkeren op Oostende Brugge Airport (€ 82,50) en Luik Airport (€ 97) moet flink in de buidel worden getast. Antwerp Airport (€ 120) spant de kroon, de parkeerkosten zijn het dubbele van het gemiddelde van de 16 onderzochte vliegvelden. De regionale vliegvelden scoren gemiddeld voor een weekend parkeren. Charleroi Airport, de op een na drukste luchthaven in België, is een voordelige luchthaven om te parkeren. Hierbij moet wel worden aangetekend dat reizigers vanaf de goedkoopste parking (P3 Low Cost) nog 20 tot 25 minuten lopen tot aan de luchthaven, shuttle bussen zijn niet meer operationeel.

Over Lente/Herfstrapport ‘Parkeren op het vliegveld’

Tweemaal per jaar brengt Vliegveldinfo.nl het rapport ‘Parkeren op het vliegveld’ uit: in het voorjaar het Lenterapport en in het najaar het Herfstrapport. Hierin wordt gekeken naar de parkeertarieven van vijf Nederlandse, vijf Belgische en zes Duitse luchthavens. De goedkoopste alternatieven van ieder vliegveld worden met elkaar vergeleken, meestal is dat het zogenaamde lang parkeren of budget tarief. Parkeertarieven van online gereserveerde parkeerplaatsen maken sinds het Herfstrapport 2015 deel uit van het rapport en zijn met ingang van het Lenterapport 2018 doorslaggevend. Het Lenterapport 2022 is de zestiende editie van dit rapport (online tarieven geraadpleegd op zaterdag 9 april 2022).

← Center Parcs Les Landes de Gascogne verwelkomt eerste gasten Bonaire adopteert koraal namens milieubewuste bezoekers die campagne steunen →

Dit artikel is geschreven door

Redactie Vakantienieuws
Redactie Vakantienieuws

De vaste redactie van VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam