Op vakantie, wie durft?

Vakantie 25 jun 2020
Op vakantie, wie durft?

Nederland splitst zich op in mensen die niet op vakantie gaan, mensen die in eigen land hun vertier zoeken en mensen die naar het buitenland durven. Want dat laatste is voor juist in de ogen van die eerste groep een kwestie van lef hebben. Wat ga jij doen?

Stap voor stap doen landen hun grenzen weer open en in tegenstelling tot dat tempo weten veel mensen niet hoe snel ze hun travelbags van zolder moeten halen. Het verlangen om naar het buitenland op vakantie te gaan is groot.

Vorig jaar ging volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 85 procent van de Nederlanders op vakantie, waarvan driekwart naar het buitenland. Bijna vijftig procent met het vliegtuig, 44 procent met de auto.

Als we dat vergelijken met andere Europese landen halen we hoge cijfers. Op Europees niveau gaat 62 procent op vakantie, waarvan de helft buiten hun eigen land. In totaal ging het vorig jaar om 118 miljoen vakanties.

Als Zweden met hun reistas op pad gaan geven ze veel geld uit

Nog een aantal cijfers. Nederlanders geven gemiddeld 830 euro uit aan een buitenlandse vakantie. Het Europese gemiddelde ligt op 857 euro. De Zweden spannen de kroon. Als zij met hun reistas op pad gaan geven ze daar vijftienhonderd euro aan uit. De Denen dertienhonderd.

Met name dit jaar zullen er veel toeristen in eigen land zijn. Ook vorig jaar telde Nederland in juli en augustus al 5,5 miljoen toeristen in eigen land. Vorig jaar meldde het Nederlands Bureau voor Toerisme dat steeds meer landgenoten ook weekendjes weg gaan, buiten het vakantieseizoen om. De weekendtas is snel gepakt en waarschijnlijk zal ook dit jaar voor veel mensen een weekendje weg hun enige vakantie zijn. Ofwel omdat ze het buitenland nog niet aandurven, of omdat ze het gezien de mogelijke economische crisis financieel rustig aan doen.

De warme zomers van de laatste jaren spelen ook een rol. Mensen boeken vaak lastminute nog een kort uitje. Mogelijk gaat dat deze zomer ook een rol spelen. Vakantiehuisjes en bungalows konden het wel eens goed gaan doen deze zomer. Campers worden nu al veelvuldig verhuurd en de caravan is ook nog een optie.

← Riksja Travel verlegt aandacht naar Europese bestemmingen Buitenlandse vakanties vanaf vandaag weer mogelijk →

Dit artikel is geschreven door

Redactie Vakantienieuws
Redactie Vakantienieuws

De vaste redactie van VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam