Geldwisselaar Travelex offline door gijzelsoftware

Geldwisselaar Travelex offline door gijzelsoftware

Wie online vreemde valuta wil bestellen voor een vakantie of ander soort reis, die kan eventjes niet terecht bij GWK Travelex. Een cyberaanval heeft ertoe geleid dat het computernetwerk van Travelex plat ligt, inclusief de websites van het bedrijf. Wie gewend is om via internet Amerikaanse dollars of meer exotische valuta te bestellen zoals de Chileense peso, de Chinese yuan, de Keniaanse shilling of de Zuid-Koreaanse wong die moet andere wegen bewandelen om aan die valuta te komen. Het aantal alternatieven is in Nederland vrij beperkt sinds grote banken zoals ING en Rabobank gestopt zijn met het leveren van contant vreemd geld aan particulieren. Op de kantoren van GWK, die je in verschillende steden en op luchthaven Schiphol vindt, kun je slechte beperkt geld wisselen. Ze moeten de valuta van je keuze op voorraad hebben. Volgens de media geschiedt tijdelijk vrijwel alles met de hand op dit moment, inclusief het maken van bonnetjes. Is dat even terug in de tijd reizen, of niet?

Niet alleen voor de klanten is dit een vervelende situatie, maar vooral Travelex is de dupe van de gevolgen van de gijzelsoftware. Gaan ze betalen of gaan ze een manier vinden om de cybercriminelen te slim af te zijn en het netwerk op korte termijn ‘up and running’ te krijgen? Niemand die dat op dit moment kan vertellen.

Wie op korte termijn naar het buitenland op reis gaat en vreemde valuta nodig heeft die kan bij aankomst geld opnemen (let erop dat je bankpas op ‘wereldprofiel’ staat) of ter plaatse geld wisselen. Houd wel rekening met de vrij lage daglimieten waar je in het buitenland mee te maken krijgt bij de geldautomaten.

De website van Travelex meldt op dit moment het volgende:

Het spijt ons, maar onze online dienst is nu niet beschikbaar.

Dit is het gevolg van een softwarevirus. Bij het ontdekken van het virus heeft Travelex uit voorzorg meteen al haar systemen offline gehaald om te voorkomen dat het virus zich verder over het netwerk verspreidt.

Hoewel het onderzoek nog steeds gaande is, blijkt uit ons onderzoek dat de klantgegevens tot op heden niet zijn aangetast.

We hebben het virus nu onder controle en werken eraan om onze systemen te herstellen en de normale werking zo snel mogelijk te hervatten.

Travelex blijft handmatig vreemde valuta leveren en een aantal workarounds worden hieronder gegeven.

Wij verontschuldigen ons bij onze klanten voor het ongemak dat hierdoor wordt veroorzaakt.

Travelex is in gesprek met de National Crime Agency (NCA) en de Metropolitan Police die een eigen strafrechtelijk onderzoek uitvoeren.

U kunt ons nog steeds in de winkel bezoeken:

Onze vestigingen zijn 7 dagen per week geopend. Om uw dichtstbijzijnde vestiging te vinden, kunt u contact opnemen met onze klantenservice op 0203162097 (ma-vr 9-18u)

Heeft u een vraag over een bestaande online bestelling?

Voor klanten die online geld hebben besteld, kunt u contact opnemen met de Travelex-klantenservice op 0203162097 (ma-vr 9-18u) of via social media.

← Reisadvies Italië aangepast KLM en Air France vliegen niet meer over Irak en Iran →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam