5 tips voor je watersportvakantie

Handige tips 07 mei 2018
5 tips voor je watersportvakantie

Watersporten is een enorm leuke activiteit om tijdens een vakantie te beoefenen. Voor sommige mensen draait een vakantie zelfs helemaal rondom watersport, zoals bijvoorbeeld duiken of surfen. Als je je vakantie gaat boeken of voorbereiden is het wel handig als je vooraf met een aantal zaken rekening houdt. Wij hebben daarom 5 tips voor wie een watersportvakantie wil gaan vieren.

[1] Zoek een goede bestemming uit

Dit klinkt zo enorm logisch, maar het gebeurt met regelmaat dat mensen een vakantiebestemming kiezen op basis van onjuiste informatie. Zo zijn er zat websites die geschreven zijn door typemiepen die vanuit een kantoor in Nederland reisgidsen zitten te herschrijven, waardoor er soms verouderde of foutieve informatie op internet verschijnt. Check daarom vooraf op gespecialiseerde sites of fora of de informatie klopt.

[2] Kies het juiste reisseizoen

Het kiezen van een verkeerd reisseizoen kan rampzalig zijn voor je watersportvakantie. Zo kun je bijvoorbeeld rond het Thaise eiland Phuket prima duiken, maar zijn de meeste duiklocaties vanaf april tot medio november gesloten. De omgekeerde passaatwind zorgt dan voor slechte duikomstandigheden. Toch wel handig om te weten als je speciaal voor het duiken naar Phuket vliegt.

[3] Zorg voor de juiste uitrusting

Voor iedere watersport is er specifieke uitrusting die je daarvoor nodig hebt. Sommige zaken zijn essentieel, zoals bijvoorbeeld een surfboard en zeil om te windsurfen of een snorkeluitrusting om te snorkelen. Kijk vooraf goed wat je ter plaatse kunt huren en wat je beter zelf meebrengt. Logistiek en prijs zullen hierbij zeker bepalend zijn. Als duiker zul je zuurstofflessen ter plaatse moeten regelen, maar kun je de rest van je duikuitrusting zelf meebrengen. Kijk ook wat de lokale regels zijn. Zo zijn duikhandschoenen bijvoorbeeld verboden op Bonaire, tenzij dat je een wrakduiker bent. Om te gaan surfen is een wetsuit op redelijk wat plekken een aanrader. Zeker als het water koeler is, zoals bijvoorbeeld in California, is een goede wetsuit een must-have.

[4] Bekijk de bagageregels en tarieven voor je een vliegticket boekt

Het vervoeren van bagage is voor veel luchtvaartmaatschappijen een ware melkkoe geworden. Je moet steeds vaker betalen voor het meenemen van ruimbagage en de tarieven lijken elk jaar weer te stijgen. Kijk daarom goed wat de regels en tarieven zijn voor je een vliegticket boekt, als je van plan bent om zelf je uitrusting mee te nemen. Zeker bij grotere objecten zoals een surfplank is het raadzaam om je goed te oriënteren op de vervoerskosten.

[5] Een goede reisverzekering is een must

Wij vinden dat je sowieso niet zonder een goede reisverzekering op reis zou moeten gaan, maar vooral als je actief bezig gaat zijn is het een absolute must. Op het moment dat je een ongeval krijgt kunnen de kosten aardig in de papieren lopen als je er zelf voor op moet draaien. Denk vooral aan medische kosten en repatriëringskosten, maar ook de aansprakelijkheid als je schade aan derden veroorzaakt. Kijk goed of de verzekeringsvoorwaarden bepaalde watersporten niet uitsluiten en dat de polis geldig is voor jouw reisbestemming. Kijk of je Europa-dekking of werelddekking nodig hebt. Neem je voor een redelijke waarde aan uitrusting mee? Kijk of de verzekering de gehele waarde dekt.

← 5 tips voor lange reizen met de auto Beste portemonnees voor op vakantie →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam