5 tips voor lange reizen met de auto

Handige tips 22 aug 2018
5 tips voor lange reizen met de auto

Bij een autovakantie denk je al heel snel een een ritje naar bijvoorbeeld Frankrijk, daar twee of drie weken vertoeven om vervolgens over de Franse péage weer huiswaarts te keren. In veel gevallen wordt de auto gebruikt voor weinig gecompliceerde reizen. Er zijn echter ook mensen die de auto gebruiken voor een intensieve lange rondreis door Europa. De reisvoorbereiding voor een dergelijke reis vraagt vaak wel wat meer aandacht dan een ‘normale’ vakantie.

Wij hebben vijf tips op een rijtje gezet voor wie een lange reis met de auto wil gaan maken:

[1] Gebruik recente kaarten

Niets is irritanter en soms gevaarlijker dan kaarten die niet up-to-date zijn. Het maakt daarbij niet uit of je gebruik maakt van ouderwetse papieren kaarten, van navigatiesoftware op je smartphone of van een navigatiesysteem. Zorg ervoor dat je voor vertrek de meest recente kaarten geladen hebt.

[2] Controleer je verzekeringen

Kijk voor vertrek of je doorlopende reisverzekering het toestaat om voor een lange periode aaneengesloten in het buitenland te verblijven. Kijk ook goed of je onderweg goed verzekerd bent. Hoe zit het met vervangend vervoer? Hoe zit het met repatriatie als dat nodig is? Ben je in alle landen waar je doorheen gaat rijden verzekerd? Zijn er aanvullende voorwaarden waar je aan moet voldoen? Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden.

[3] Zorg dat je auto klaar is voor de reis

Een belangrijk punt is natuurlijk de conditie en de uitrusting van de auto. Kijk of de auto vooraf nog een beurt kan gebruiken (of moet hebben), laat de airco nakijken, zorg voor de juiste tolvignetten en zorg ervoor dat je auto aan de wettelijke bepalingen voldoet van de landen waar je doorheen reist. Denk hierbij aan de gevarendriehoek, een alcoholtester en een brandblusser. Voor sommige landen is dit verplicht. Reis je in het najaar door Europa dan kun je met totaal uiteenlopende weersomstandigheden te maken krijgen. In winterse omstandigheden met zomerbanden rijden is niet slim en in steeds meer landen verboden. Kijk of het voor jouw reis aan te raden is om met all season banden te reizen. Deze kun je voordelig aanschaffen bij Bandenjager. Als je in de winter op reis gaat dan zijn winterbanden vaak de betere optie.

[4] Pas je mobiele abonnement aan

Op reis ben je aangewezen op mobiel internet en op wifi in hotels, restaurants en bars. Als je veel via het mobiele netwerk gaat surfen dan betekent dit dat je databundel er sneller doorheen zal gaan. Kijk of je misschien je mobiele abonnement wat op moet schroeven. Een andere optie is het kopen of huren van een mifi.

[5] Maak een flexibel reisschema

Je kunt vooraf de route en je accommodaties vastleggen. Vaak zal dat goed gaan, maar er kan ook een kink in de kabel komen. Zorg er daarom voor dat je wat speling hebt. Dat creëer je bijvoorbeeld al door (een deel van) de accommodaties dusdanig te reserveren dat je tot de dag van aankomst kosteloos kunt annuleren. Zit het een keer serieus tegen dan kun je je accommodatie voor die nacht annuleren en onderweg even een andere boeken die op dat moment qua route en schema beter uitkomt.

5 tips voor je watersportvakantie →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam