Hittegolf in Spanje

Weer 13 jun 2022
Hittegolf in Spanje

In Spanje heeft men momenteel te maken met een serieuze hittegolf. De afgelopen dagen zijn de temperaturen in grote delen van Spanje opgelopen naar waardes die ruim boven de klimaatgemiddelden voor Spanje liggen. Direct aan de kust valt het nog mee. Daar stijgt het kwik ongeveer 1 tot 2 graden boven normaal uit. Hetzelfde geldt voor de Balearen: op Mallorca en Ibiza is het met gemiddelde maximumtemperaturen van 32 graden nog prima uit te houden. In het binnenland van Andalusië is het een ander verhaal. Daar liepen de thermometers gisteren lokaal op naar soms meer dan 40 graden Celsius. In Andújar werd een officiële temperatuur van 43 graden gemeten. De plaatsen Montoro (bij Córdoba) en Carmona (bij Sevilla) waren met respectievelijk 42,8 en 42,2 iets minder heet.

Equatoriale nacht

Op een aantal plekken in het zuiden van Spanje was de afgelopen twee nachten spraken van een zogenaamde equatoriale nacht. Dit is een nacht waarbij de minimumtemperatuur niet onder de 25 graden uit komt. In een groot deel van Andalusië was er sprake van zo’n zeer warme nacht, waarin een airco bijna noodzakelijk is om lekker te kunnen slapen. Langs de kust was er vooral sprake van tropische nachten. Dat is als de minimumtemperatuur tussen de 20 en 25 graden terechtkomt.

Nog een paar hete dagen

De verwachting is dat de extreme hitte in Spanje nog tot het weekeinde aanhoudt. Voor Sevilla voorspelt men vandaag 42 graden, morgen 43 graden en woensdag 39 graden. De donderdag en vrijdag mogen volgens de huidige weersverwachtingen op maximumtemperaturen van ongeveer 37 graden rekenen. In het weekeinde zal het naar verwachting ongeveer 32-33 graden worden in Sevilla, wat als normaal voor de maand juni gezien mag worden.

Recordhitte in Griekenland en Turkije →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam