Nederlanders geven meer uit op vakantie

Onderzoek 15 okt 2010
Nederlanders geven meer uit op vakantie

Nederlanders lijken, ondanks de economisch mindere tijden, meer geld uit te geven op vakantie dan vorig jaar. Uit een onderzoek, uitgevoerd onder ruim 500 Nederlanders van touroperator Bella Vakanza, geeft bijna een kwart van de Nederlanders aan dat ze meer uitgaven dan vorig jaar. Mannen besteden ten opzichte van vrouwen meer geld op vakantie.

Ongeveer een derde van alle Nederlanders geeft elk jaar 3000 euro of meer uit aan vakanties. 34% van de mannen geeft jaarlijks nog meer dan dat bedrag uit. Bij de vrouwen is dat minder dan een kwart. Vooral jongere mannen houden zich op vakantie niet in door het saldo van hun bankrekening. Bijna de helft trekt zich nauwelijks iets aan van het gebonden budget.

Vrouwen en met name gezinnen met jongere kinderen denken aanzienlijk meer aan hun budget. Van die groep denkt 33% weinig na, bij wat men uitgeeft op de vakantie.

Bestedingen 2009 gedaald

Of de totale bestedingen in 2010 daarmee gaan stijgen is nog maar de vraag. In 2009 gaven Nederlanders in totaal 14,9 miljard euro aan vakanties uit. Ten opzicht van 2008 was dat een daling van 2%.

Een tweede vraag is of de buitenlandse vakantie-uitgaven weer aantrekken. De uitgaven aan buitenlandse vakanties vielen in 2009 nogal tegen. De uitgaven waren ten opzichte van 2008 met 400 miljoen euro afgenomen naar 12,1 miljard. Aan binnenlandse vakanties werd 2,8 miljard euro uitgegeven, bijna 100 miljoen meer dan in 2008.

Top 10 bestedingen op vakantie

 1. Uitgaven hotel, appartement, camping
 2. Vliegticket, kaartje trein, auto (incl. benzine)
 3. Restaurants, snackbars, eetcafe’s
 4. Boodschappen (eten en drinken)
 5. Dagjes eropuit
 6. Kosten uitgaan
 7. Kosten vervoer op vakantie (taxi, bus, trein)
 8. Aankopen op markt, souvenirwinkel
 9. Aankoop kleding
 10. Aankoop verzorgingsproducten
← 50-plussers spreken van opluchting Werknemers productiever na korte vakantie →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Een reactie

 1. Jan Modaal
  15 oktober 2010 om 17:27

  Jammer, ik had graag gelezen HOEVEEL men dan gemiddeld uitgeeft. Lijkt erop dat Bella Vakanza gewoon uit-de-duim gezogen persberichtjes rondstuurt om zoveel mogelijk free publicity te vergaren.


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam