De Franse grenzen gaan stapsgewijs weer open

Landen 30 mei 2020
De Franse grenzen gaan stapsgewijs weer open

De Franse regering heeft op 28 mei 2020 het feu vert gegeven om vanaf volgende week te beginnen met het versoepelen van de covid-19 maatregelen. Optimistisch maar voorzichtig zal Frankrijk de lockdown stapsgewijs afbouwen en ook de Franse grenzen zullen geleidelijk heropenen. Welke maatregelen treft Frankrijk? Wat zijn de voorwaarden? En niet onbelangrijk: wanneer kunnen we weer genieten van een zonnige vakantie naar Frankrijk? We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Bestaande, aangepaste en nieuwe maatregelen

Frankrijk is opgedeeld in groene en oranje gebieden. Île-de-France, Mayotte en Guyana zijn nog oranje. Alhoewel de maatregelen ook hier zullen worden versoepeld, zullen ze strenger blijven ten opzichte van de groene gebieden. De Franse regering hoopt de maatregelen vanaf 22 juni ook voor deze gebieden verder te kunnen versoepelen.

Vanaf 2 juni zal de reisbeperking voor Fransen om binnen een straal van 100 kilometer rond de hoofdwoning te blijven, worden opgeheven. Naast middelbare scholen in de groene zone, zullen ook campings, bars en restaurants in de meeste delen van het land heropenen. Daarnaast zijn er ook een aantal bestaande maatregelen die van kracht zullen blijven. Zo blijven openbare bijeenkomsten voorlopig nog beperkt tot 10 personen en ook contactsporten, disco’s en gokhallen zijn nog niet toegestaan. Verder zal er vanaf 2 juni een corona-app worden geïntroduceerd met als doel mensen te waarschuwen als ze in de buurt zijn geweest van iemand die het virus draagt.

Reizen naar Frankrijk: wanneer kunnen we weer?

Op 15 juni zal er op Europees niveau een beslissing worden gemaakt over de openstelling van de binnen-en buitengrenzen van de Europese Unie. Frankrijk adviseert om op 15 juni alle Europese binnengrenzen te heropenen en stelt daarom in ieder geval vanaf dat moment weer de eigen grenzen open. Alhoewel de vakantieganger die graag per auto reist nog even zal moeten wachten op de situatie van België, komt een vakantie naar Frankrijk alvast weer een stapje dichterbij!

De Franse regering zet veiligheid van haar bewoners en bezoekers hoe dan ook voorop. Zo zullen Franse hotels, campings en huuraccommodaties maar ook plaatsen van bezoek en andere attracties worden voorzien van strenge sanitaire maatregelen. Groepen zullen tot 21 juni beperkt worden tot maximaal 10 personen en er zal een minimumafstand van één meter tussen de tafels in terrassen en restaurants moeten worden gehouden. Verder wordt ook het dragen van mondmaskers verplicht door de Franse regering in het openbaar vervoer, musea en andere openbare gelegenheden.

Eerder kondigde de Franse premier Edouard Philippe al aan dat de Franse regering zich de komende tijd hoofdzakelijk zal richten op de promotie van vakantie vieren in eigen land. De Fransen worden dan ook aangemoedigd om hun vakantie in juli en augustus in Frankrijk te boeken.

Ook de Franse Ambassadeur in Nederland, Luis Vassy, is optimistisch. In een reactie zegt hij het volgende: ‘Met gepast optimisme versoepelt Frankrijk de maatregelen die genomen zijn in de strijd tegen het Corona virus. De landsgrenzen zullen weer open gaan maar de veiligheid van de bewoners en de bezoekers blijft gewaarborgd. Frankrijk roept andere Europese landen op om dit voorbeeld te volgen.’

← 'Safe Travels'-keurmerk voor Portugal Voortaan visumvrij naar Turkije op vakantie →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam