Bed and breakfast wint aan populariteit

Vakantie 13 jul 2022
Bed and breakfast wint aan populariteit

Steeds meer mensen kiezen voor een bed and breakfast als vakantieaccommodatie. Dat blijkt uit het zoek- en boekgedrag van populaire vakantiewoningsites zoals natuurhuisje.nl. Niet voor niets dat ook de grotere hotelboekingssites steeds meer bed and breakfast naast hun hotelaanbod aanbieden. De populariteit van de bed and breakfast is al jaren in opmars. Het is vooral gestegen op het moment dat de coronapandemie uitbrak. Er ontstond ineens een enorme vraag naar kleinschalige overnachtingsplekken waar je niet of amper in contact komt met eventuele andere gasten. Het is niet de enige reden om voor een B&B te kiezen. De persoonlijke benadering en de vaak geheel eigen stijl zijn twee van de veel genoemde pluspunten waardoor gasten voor een bed and breakfast kiezen. Een ander voordeel is dat bed and breakfasts vaak op plekken liggen die niet direct als toeristische zone aangeduid worden. Denk aan historische dorpscentra die geen hotels hebben of stadswijken die buiten het centrum liggen. Sommige bed and breakfast liggen juist in de prachtige natuur.

Wat is een bed and breakfast?

De letterlijke Nederlandse vertaling voor bed and breakfast is ‘logies en ontbijt’. Feitelijk gaat het om kleinschalige verblijfsaccommodaties waarbij je een bed en ontbijt krijgt. Eigenlijk is het zo dat de overnachting en het ontbijt worden aangeboden in een woonhuis of bijgebouw dat wordt geëxploiteerd door de eigenaren van het betreffende huis. De laatste tijd zie je dat de term bed and breakfast soms wat opgerekt wordt. Zo hebben wij in Groningen in een B&B overnacht waarbij de eigenaren het huis naast hun eigen huis gekocht hadden en die opgedeeld hebben in gastenkamers. Is het dan nog een echte B&B? 

Verrassend en leuk

Het overnachten in een bed and breakfast is verrassend en vrijwel altijd leuk. Het aantal negatieve reviews is vaak op één hand te tellen. De gastvrouwen en -heren weten dat hun reputatie op het spel staat als de gast niet tevreden is. Bij hotels heb je eerder te maken met personeel in plaats van met de eigenaren zelf. Een bed and breakfast vrijwel altijd uniek. Je kunt B&B’s niet zo gemakkelijk met elkaar vergelijken. Onpersoonlijke inrichtingen komen zelden voor. Met wat geluk heeft jouw kamer iets te maken met de historie van het pand of met de tradities van de plaats waar je je bevindt.

← Reisorganisaties met de meeste omzet Reistrends 2022 volgens Belvilla →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam