Jetlag voorkomen met medicijn

Vliegen 03 sep 2010
Jetlag voorkomen met medicijn

Reizigers die lange vluchten maken, hebben regelmatig te maken met een jetlag. Eenmaal aangekomen op de plaats van de bestemming treedt de vermoeidheid op. De eerste vakantiedagen kunnen door een jetlag flink verpest worden en dat is zonde. Wetenschappers hebben nu een medicijn ontdekt dat een jetlag tegen zou gaan, waardoor we optimaal kunnen genieten van onze vakantie.

Oorzaak jetlag

Het passeren van tijdzones zorgt ervoor dat onze biologische klok verward raakt en veroorzaakt de jetlag. Het biologische slaap- en waakritme raakt in de war. Normaliter heeft het bioritme ongeveer een dag nodig om te herstellen. In sommige gevallen kan dit meerdere dagen zijn. Bijvoorbeeld als je al vermoeid op reis ging.

Medicijn in ontwikkeling

Het nieuwe remedie tegen een jetlag is nog in de ontwikkelingsfase. Het medicijn zal de biologische klok corrigeren, waardoor je minder last zal hebben van een jetlag. Met het pilletje wordt de biologische klok tijdelijk stilgezet en begint vervolgens weer opnieuw te tikken.

Gevolgen noord, oost, zuid en west

Over het algemeen hebben reizigers die naar het westen reizen (met de tijd mee), minder last van een jetlag dan mensen die richting het oosten reizen. Reizen naar het noorden of zuiden heeft geen invloed op de biologische klok, aangezien er dan geen tijdsverschil is. Je kunt dan enkel vermoeid raken door de lange vlucht.

Symptomen van een jetlag

Het bekendste kenmerk van een jetlag is vermoeidheid. Verder zijn ook concentratieproblemen, moeite met in slaap komen, uitdroging en opgezette benen symptomen van een jetlag.

Jetlag voorkomen

Zie je het nieuwste medicijn tegen en jetlag niet zitten, dan zijn er nog andere manieren om de kans op een jetlag te verminderen. Als eerste is het belangrijk om uitgerust op reis te gaan. Pas ook op met alcohol tijdens de vlucht. In het vliegtuig heeft alcohol een sterkere werking, waardoor je de kans loopt om met een kater het vliegtuig te verlaten. Als laatste is het belangrijk om niet te veel te eten tijdens de vlucht. In het vliegtuig heb je weinig bewegingsruimte, waardoor een maaltijd soms zwaar kan vallen.

← Goedkope vliegtickets? Goedkope luchthavens! Airbag in vliegtuigstoelen →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

2 reacties

 1. f.versteegden
  12 oktober 2010 om 18:05

  Helaas staat er een fout in jullie gegevens. Bij Gevolgen… etc, staat dat als je naar het oosten reist, minder last van een jetlag zou hebben dan wanneer je reist naar het westen. Dat is juist omgekeerd. Sla de gegevens van andere sites er maar op na.

  Met vriendelijke groeten,.

  Frans Versteegden


  • Redactie
   13 oktober 2010 om 09:57

   Beste Frans,

   Bedankt voor je opmerking. We gaan het aanpassen.


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam