De top 5 zomervakantiebestemmingen 2011

Bestemmingen 02 jul 2011
De top 5 zomervakantiebestemmingen 2011

Deze zomer gaan circa 11,5 miljoen Nederlanders één week of langer op zomervakantie. Dat aantal is gelijk aan vorig jaar. Ongeveer 3,3 miljoen vakantiegangers vieren vakantie in eigen land.

Bijna 8,2 miljoen landgenoten kiezen voor een buitenlandse vakantiebestemming. Frankrijk is voor de Nederlandse vakantieganger de onbetwiste koploper als zomervakantiebestemming. Maar ook betaalbare, zonzekere bestemmingen als Turkije en Spanje zijn deze zomer trek.

De top 5 zomer- vakantiebestemmingen met reizigersaantallen:

1. Frankrijk 1.550.000

2. Duitsland 950.000

3. Spanje 860.000

4. Italië 675.000

5. Turkije 550.000

Stijgers en dalers

De grootste stijgers dit jaar zijn: Duitsland (+17%), Turkije (+16%) , België (+13%) en Spanje (+10%). Spanje zakte de afgelopen twee jaar in de lijst van zomerbestemmingen, maar nu lijken de Nederlanders de Spaanse kustbestemmingen weer ontdekt te hebben. Spanje is net als Turkije een betaalbare zonbestemming. De grootste dalers dit jaar zijn Tsjechië (-21%), Kroatië (-20%), Groot-Brittannië (-17%) en Noorwegen (-13%).

Verre bestemmingen

Circa 730.000 Nederlanders zullen een intercontinentale vakantie ondernemen. Dat is minder dan vorig jaar, toen kozen 830.000 Nederlanders voor een verre bestemming. De populairste bestemming is ook dit jaar de Verenigde Staten en zal ongeveer 250.000 Nederlandse vakantiegangers begroeten. Andere populaire bestemmingen zijn: Indonesië (70.000), Canada (50.000), Nederlandse Antillen (40.000) en Thailand (32.000). Egypte en Tunesië, beide landen de laatste jaren behoorlijk in trek als vakantiebestemming, zijn dit jaar fors gedaald in bezoekersaantallen als gevolg van de onrust die begin dit jaar in deze landen is uitgebroken.

Autovakanties

Het aantal buitenlandse autovakanties deze zomer is iets lager dan vorig jaar: 4,3 miljoen vakanties worden met de auto ondernomen. Onder meer vanwege de hoge benzineprijzen verkiest een aantal vakantiegangers voor een goedkope vliegvakantie boven een autovakantie. Populairste landen om met de auto naartoe te gaan zijn: Frankrijk (1,4 miljoen), Duitsland (780.000), Italië (500.000) en Oostenrijk (370.000).

Kamperen

Een kampeervakantie blijft favoriet voor bijna 3,7 miljoen Nederlanders. De ANWB verwacht dat er naar schatting 2,6 miljoen vakantiegangers kiezen voor kampeervakantie in het buitenland. Voor kamperen in eigen land ligt dat aantal op 1,1 miljoen Nederlanders. Uiteraard zal het weer een grote rol spelen: bij goed weer zullen de kampeerders die nog niet geboekt hebben eerder hun vakantie in Nederland doorbrengen dan op een camping in het buitenland. Frankrijk blijft voor een buitenlandse kampeervakantie de meest gekozen bestemming, 40% van alle buitenlandse kampeervakanties zal hier doorgebracht worden. Goede volgers zijn Duitsland, Italië en België.

De Nederlander wil dit jaar betaalbaar op vakantie, maar ook vooral genieten van luxe en comfort. All-inclusive vakanties en betaalbare zonvakanties naar bijvoorbeeld Turkije en Spanje zijn in trek. Cruisen wordt steeds populairder in Nederland en ook op de camping zet de hang naar luxe en comfort verder door.

Bronnen: ANVR, CVO Vakantieplannen, ANWB Panel.

← St. Maarten: duurzaam toerisme met Man of War Shoal Marine Park Bangkok populair voor meivakantie Nederlanders →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Een reactie

  1. Joeri Oomen
    8 juni 2011 om 10:43

    Geen reactie op het stuk, wel wil ik jullie graag laten weten dat mails naar info [at] vakantienieuws [punt] nl terugkomen met een mail delivery failure.

    M.v.g. Joeri


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam