Sterke El Niño zorgt voor ander weer

Weer 18 nov 2015
Sterke El Niño zorgt voor ander weer

Het natuurverschijnsel El Niño is dit jaar extra sterk geweest. Dat maakte de Wereld Meteorologische Organisatie gisteren bekend. Als gevolg van de sterke El Niño zal het weerbeeld er het komende half jaar wat anders uitzien in grote delen van de wereld. Dit kan men voorspellen op basis van eerder vastgestelde effecten van El Niño.

Wat is El Niño?

El Niño is een natuurfenomeen waarbij er sprake is van aanzienlijk warmer oceaanwater ter hoogte van de kust van Peru. Dit verschijnsel herhaalt zich iedere drie tot zeven jaar. Meteorologen hebben ontdekt dat er een duidelijke samenhang is in het warme water tijdens El Niño en het weerbeeld dat op verschillende plekken in de wereld daarna zichtbaar is. De warme oceaan beïnvloedt het weer gedurende een periode van drie tot zes maanden.

Gevolgen

Er zijn plekken waar het in het eerste half jaar van 2016 waarschijnlijk aanzienlijk droger zal zijn dan anders. Zo mogen de Filippijnen, het noorden van Zuid-Amerika (inclusief de benedenwindse eilanden Aruba, Curacao en Bonaire) rekenen op (aanzienlijk) minder regenval dan anders in de eerste maanden van het jaar. Canada mag zich hoogstwaarschijnlijk gaan verheugen op een relatief zachte winter, terwijl de Amerikaanse staten Nevada, California en New Mexico waarschijnlijk een koelere winter dan gebruikelijk krijgen.

In West-Europa is er een aanzienlijke kans op een nat voorjaar. Dit effect is vrijwel ieder voorjaar volgend op een El Niño zichtbaar. In Nederland zal de periode maart tot misschien wel juni waarschijnlijk natter en grijzer zijn dan normaal. Het KNMI acht die kans momenteel maar liefst 70%. Een goede reden om in deze periode richting Caribisch Nederland te vliegen!

← Orkaan Irma bedreigt Caribisch gebied Verwachtte sneeuwstorm New York blijft uit →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam