Daling aantal moorden in Zuid-Afrika

Landen 14 sep 2010
Daling aantal moorden in Zuid-Afrika

Het aantal gepleegde moorden in Zuid-Afrika is gedaald. Afgelopen jaar was het moordaantal op het laagste niveau sinds het einde van de apartheid in 1994. Toch is het nog steeds een schrikbarend aantal en behoort Zuid-Afrika tot één van de meeste gewelddadigste landen ter wereld.

46 moorden per dag

Op een bevolking van ongeveer 50 miljoen werden er tussen april 2009 en maart 2010 in totaal 16.834 moorden gepleegd. Dit komt neer op een gemiddelde van 46 moorden per dag, waardoor Zuid-Afrika nog steeds tot één van de meeste gewelddadigste landen behoort.

In 1995-1996 stond het moordaantal op 26.877. Wanneer we kijken naar het aantal moorden per 100.000 inwoners, dan ligt het moordaantal enkel in Latijns-Amerikaanse landen hoger ten opzichte van Zuid-Afrika. In Latijns-Amerika heeft dit vooral te maken met drugsgeweld.

Aantallen overige geweldsdelicten ook afgenomen

Het geweld is niet alleen op het gebied van moord afgenomen. Ook het aantal straatovervallen, gewelddadige autoberovingen (carjackings) en seksuele geweldplegingen zijn afgenomen. Wel zijn andere misdrijven zoals inbraken en veediefstal toegenomen. Vermoed wordt dat dit te maken heeft met de financiële crisis waarin Zuid-Afrika het afgelopen jaar verkeerde.

Geweld afgenomen door voorbereidingen WK

Dat het geweld over het algemeen is afgenomen in Zuid-Afrika heeft volgens analisten ook te maken met de voorbereiding voor het WK Voetbal dat zich jaar in Zuid-Afrika afspeelde. Ruim voor het WK zijn er extra agenten ingezet om te patrouilleren.

Tijdens het WK is het geweld ook fors afgenomen, deze aantallen zijn nog niet verwerkt in de gepresenteerde cijfers.

Betrouwbaarheid van de cijfers

Of de gepresenteerde cijfers betreft het geweld in Zuid-Afrika ook representatief zijn is niet zeker. In Zuid-Afrika worden deze gegevens, in tegenstelling tot andere landen, enkel door de politie verzameld. Volgens minister Mthethwa zijn de cijfers volledig betrouwbaar. Het presenteren van de cijfers kan voor Zuid-Afrika ook hoop voor de toekomst geven. In steden als Bogotá en New York heeft het presenteren van de cijfers omtrent geweld namelijk geleid tot betere preventie.

← Kroatië steeds populairder Uruguay →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam