Curaçao zwaar gehavend na noodweer

Weer 31 okt 2010
Curaçao zwaar gehavend na noodweer

Curaçao is in de nacht van maandag op dinsdag zwaar getroffen door de tropische storm Tomas. In enkele uren is op sommige plaatsen bijna de helft van de jaarlijkse hoeveelheid regen gevallen. Twee mensen overleefden de storm niet. Reizigers wordt, zeker gezien de situatie, geadviseerd om zich goed voor te bereiden. Neem desnoods contact op met je touroperator of reisbureau.

Problemen op Curaçao

Het afwateringssysteem van het eiland slaagde er niet in om de forse hoeveelheid water te verwerken. Maar liefst 260 millimeter regen viel er, terwijl de gemiddelde regenval per jaar op 550 millimeter ligt. De politie heeft honderden meldingen binnengekregen. De meeste bewoners hadden te maken met wateroverlast. Een ziekenhuis moest worden geëvacueerd en twee personen hebben het noodweer niet overleefd.

Adviezen bewoners Curaçao

De bewoners van Curaçao zijn opgeroepen om niet de straat op te gaan, anders dan strikt noodzakelijk. Tevens is er een beroep op de bevolking gedaan om alleen in dringende gevallen de telefoon te gebruiken. De communicatielijnen kunnen de drukte namelijk niet aan. Ook zijn er problemen met de elektriciteitsvoorziening.

De brandweer behandelt meldingen naar noodzaak. Ze kunnen de aanvragen niet verwerken. Inmiddels heeft de marine en de kustwacht hulp aangeboden. Met behulp van een helikopter wordt gezocht naar personen die in problemen zitten. De marine assisteert om de veiligheid te waarborgen.

Verwachting

Verscheidene wegen staan blank en zijn onbegaanbaar. Sommige buurten zijn zelfs afgesloten vanwege de wateroverlast. De meteorologische dienst heeft aangegeven dat er voorlopig nog geen einde komt aan de regen.

Voor de tweede dag op rij zijn alle scholen dicht. Als scholen dicht blijven, komt er een minder drukke ochtendspits, zo is de verwachting. De wegen blijven dan vrij voor de politie en andere hulpdiensten.

Adviezen reizigers

  • Wees op de hoogte van de berichtgeving in de media.
  • Alle vluchten van en naar Curaçao gaan door.
  • Houd als vakantieganger rekening met vertragingen vanwege de wateroverlast.
  • Alarmeer bij calamiteiten je alarmcentrale of ambassade.
  • Informeer bij schade of vragen je reisverzekeraar.
← Orkanen Hittegolf in Spanje breekt record →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

2 reacties

  1. Evelien
    4 november 2010 om 20:23

    Hoe gaan de reisverzekeraars eigenlijk om met de schade, als het een natuurramp is?


  2. Sanne
    5 november 2010 om 11:39

    Natuurrampen zijn meestal niet meeverzekerd. Een aardbeving, vulkaanuitbarsting, overstroming of een kernreactie zijn doorgaans sowieso niet verzekerd. Noodweer is een ander verhaal en wordt doorgaans wel verzekerd. Het is altijd verstandig om je voorwaarden van je verzekering te bekijken.


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam