Aanvallen haai Egypte mogelijk door hersenbeschadiging

Aanvallen haai Egypte mogelijk door hersenbeschadiging

Over de haai die verschillende toeristen aanviel in de populaire badplaats Sharm el Sheikh in Egypte, doen een groot aantal theorieën de ronde. Werd er eerst gedacht aan overbevissing, een Israëlische samenzwering of het belang om de Egyptische toeristenindustrie te treffen, zeebioloog Aviv Levy gelooft dat de haai gewoon niet goed in staat is het onderscheid te maken tussen mensen en vissen.

Meerdere aanvallen in korte tijd

Tot dusverre waren aanvallen zeldzaam langs de kust van de Egyptische badplaatsen aan de Rode Zee. Vermoedelijk zijn de recente aanvallen gepleegd door een witpunthaai. Vorige week werden zeker vier duikers bij Sharm al-Sheikh door een haaienbeten verwond. Afgelopen zondag overleed een 70-jarige Duitse toeriste, haar arm werd door een haai afgebeten.

Ze was volgens getuigen op ongeveer twintig meter van de kustlijn aan het snorkelen, toen ze werd aangevallen. De aanval vond plaats in de buurt van Marsa Alam, een afgelegen duikgebied in de buurt van Sharm el-Sheikh. Een gebied waar dergelijke aanvallen eigenlijk niet voorkomen.

Opmerkelijk te noemen

Volgens Aviv zijn de aanvallen opmerkelijk te noemen. “De meeste haaien bijten slechts één keer, normaal gesproken zwemmen ze daarna weg. Het aantal beten dat nu in een aantal dagen plaatsvond, gebeurd normaal in meerdere jaren. De bioloog denkt dat de haai niet goed het onderscheid kan maken tussen mensen en vissen.

De witpunthaai is normaal gesproken geen agressieve haai. Wel staan ze bekend om aanvallen op mensen in nood, bijvoorbeeld door een schipbreuk of na een vliegtuigcrash in zee.

Duiken weer toegestaan

Na de aanvallen werd een zwem-, snorkel- en duikverbod afgevaardigd. Het verbod werd echter snel weer ingetrokken. De Egyptische overheid maakte namelijk bekend dat de haaien, die verantwoordelijk waren voor de aanvallen, gevangen waren.

“Duiken is weer toegestaan” aldus minister van toerisme Zuhair Garana. “Inmiddels is gebleken dat haaien duikers niet meer aanvallen. Eén van de belangrijkste redenen voor mensen om hier te duiken is het zien van de flora en fauna. Ondiepe wateren zijn 100% veilig, voor diepe wateren durven we dit niet te zeggen,” aldus minister Garana.

← Air Berlin in beroep tegen vliegbelasting Hotelkamerprijzen vrijwel gelijk gebleven →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam