Cyprus is geen Griekenland

Onderzoek 02 dec 2010
Cyprus is geen Griekenland

Jaarlijks bezoeken tienduizenden Nederlandse toeristen het eiland Cyprus, gelegen in het oosten van de Middellandse Zee. Dat is slechts een fractie van de half miljoen landgenoten die ieder jaar naar buurland Griekenland vliegen. Veel Nederlanders denken echter dat het één pot nat is en dat Cyprus slechts één van de vele Griekse eilanden is in plaats van een zelfstandige staat. De informatieve Cyprusite www.allesovercyprus.nl heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de vraag of mensen weten dat Cyprus een zelfstandig land is. Het resultaat is verrassend te noemen: ruim een kwart van de ondervraagde personen denkt dat Cyprus bij Griekenland hoort en drie procent is van mening dat Cyprus bij Turkije hoort. De mensen die Turkije als “eigenaar” van Cyprus bestempelden waren overigens vrijwel allemaal van oorspronkelijk Turkse afkomst.

Het meest opvallende is dat onder de mensen die Cyprus zelf bezocht hebben bijna twintig procent denkt dat Cyprus bij Griekenland hoort. Of dit te maken heeft met een beperkte topografische kennis is niet altijd even duidelijk. Sommige respondenten menen dat ze wel dachten dat Cyprus een zelfstandig land was, maar vonden de Republiek Cyprus zoveel op Griekenland lijken dat ze in de war raakte. De berichtgevingen in media waarbij er wel eens gesproken wordt van Grieks en Turks Cyprioten maakt het er natuurlijk niet eenvoudiger op!

Vraag:

Wat is Cyprus?

Antwoorden:

27% zegt: een eiland dat bij Griekenland hoort

68% zegt: een zelfstandig land

3% zegt: een land dat bij Turkije hoort

2% heeft geen idee wat Cyprus is

← Vakantieganger maakt zich weinig zorgen om gezondheid 50-plussers spreken van opluchting →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

6 reacties

 1. Piet
  2 december 2010 om 09:24

  Prachtig land Cyprus, ik ga altijd in het najaar daar naar toe. Tijdens de herfstvakantie is het nog steeds een graad of 28, heerlijk.


 2. Douwe
  2 december 2010 om 11:07

  Cyprus heeft naar mijn weten toch ook een stukje Turkije in zich. Het noordelijke gedeelte van het eiland wil zich altijd nog tot republiek uitroepen dacht ik. Of is dit niet zo?


  • Tjin Pang Lo
   2 december 2010 om 11:22

   Turkije heeft om de Cyprioten die oorspronkelijk van Turkse afkomst zijn te beschermen een deel van het eiland bezet. Dat hebben ze gedaan omdat Griekenland het voornemen had Cyprus te annexeren.

   Cyprus hoort niet bij Griekenland en ook niet bij Turkije. De Turkse Republiek Noord Cyprus is allereerst niet erkend en anders zou het eerder een zelfstandige staat zijn dan onderdeel van Turkije.


 3. OmeWillem
  2 december 2010 om 11:28

  Dan moet het verkeersbureau van Cyprus wat meer aan promotie doen. Het maakt mij niet uit waar het bij hoort als er maar charters naar toe gaan zodat ik voor een redelijke prijs daar kan zitten. Onbekend maar onbemind…


  • Fok Mi Heart
   2 december 2010 om 12:03

   Rare geitenbreier die je bent. Dat mensen zo dom zijn dat ze niet weten dat Cyprus geen Turkije of Griekenand is, ligt niet aan het verkeersbureau maar aan de domheid van de mensen hier


   • OmeWillem
    2 december 2010 om 15:24

    Dat geitenbreien kunnen ze daar vast wel 😉 Vooral als ze niet doorlopen even aanduwen.


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam