Zwanger op vakantie

Handige tips 09 jul 2010
Zwanger op vakantie

Ieder zwangerschap is anders, maar toch zijn er een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden wanneer je tijdens je zwangerschap op vakantie gaat. In dit artikel een aantal tips.

Niet meer vliegen na 36 weken zwangerschap

Over het algemeen kun je het beste tussen de 16e en 27e week reizen. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je(bij een zwangerschap zonder complicaties) tot de 36e week vliegen. Zorg dan wel voor een doktersverklaring. Bij sommige vliegmaatschappijen is het nog mogelijk om tussen de 36e en 38e  week te vliegen. Vaak is de reisduur dan wel beperkt tot maximaal vier uur.

Gedurende de vlucht

Zorg ervoor dat je tijdens de vlucht voldoende drinkt, aangezien er een luchtvochtigheid van acht procent in de cabine is. Verder doe je er goed aan om ieder kwartier uur even te bewegen om trombose te voorkomen. Draag verder de stoelriem altijd laag over de bekken.

Vaccinaties

Houd er rekening mee dat je afweersysteem vermindert tijdens de zwangerschap. Hierdoor zal je lichaam dus ook minder reageren op vaccinaties. Sommige vaccinaties mogen helemaal niet gegeven worden tijdens de zwangerschap. Zoals inentingen tegen bof, gele koorts, mazelen en rode hond. Vaccinaties voor zwangere vrouwen betreft altijd maatwerk, dus het is raadzaam je heirover deskundig te adviseren.

Malaria zeer gevaarlijk

Malaria is al een gevaar, maar voor zwangere vrouwen al helemaal. Weeg van te voren goed af of je daadwerkelijk naar een malariagebied wilt afreizen. Anti-malariatabletten zijn tijdens de zwangerschap niet toegestaan.

Voldoende zuurstof

Het is belangrijk om situaties te vermijden waarbij je een tekort aan zuurstof kunt krijgen. Duiken wordt daarom sterk afgeraden en vermijd ook grote hoogtes om geen zuurstoftekort te krijgen.

Ten slotte

Zwanger op vakantie vereist de nodige voorbereiding. Houd er rekening mee dat de ziekenhuizen in het buitenland niet altijd voldoen aan de kwaliteit die wij hier gewend zijn. Met name als er complicaties zijn, kan dit een groot gevaar betekenen.

← Herken je koffer vol cocaïne Op vakantie? Let op de geldigheid van je paspoort! →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Een reactie

  1. Sandra Verhelle
    10 november 2010 om 23:11

    Het is dus echt wel mooi om zwanger te zijn/worden, ook al geeft het soms lastige complicaties en veranderd je leven enorm. Gelukkig heb ik mijn eerste zwangerschap zonder alteveel moeilijke momenten doorstaan. En uiteindelijk valt het allemaal enorm mee als je zo’n klein mensje in je armen houdt…..


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam