Winterbanden in Duitsland

Wintersport 02 dec 2009
Winterbanden in Duitsland

Wie met de auto op vakantie gaat naar Duitsland of door Duitsland naar andere bestemmingen rijdt moet er rekening mee houden dat je auto bij winterse weersomstandigheden verplicht voorzien moet zijn van winterbanden. Waar de grens van winters weer exact ligt is moeilijk te bepalen, omdat het een combinatie is van temperatuur van de lucht, temperatuur van de ondergrond, type neerslag en eventuele ijsvorming. Zeker de komende maanden is het weer in Duitsland erg onvoorspelbaar. Het kan net over de grens enkele graden boven nul zijn en in de buurt van Frankfurt kun je ineens verrast worden door een sneeuwbui.

Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je de komende periode beter ervoor zorgen dat er winterbanden onder de auto liggen als je door Duitsland rijdt. Bij het ontbreken van winterbanden terwijl het wél nodig is heb je kans op boetes. Nog erger wordt het als je betrokken raakt bij een ongeluk en de verplichte winterbanden ontbreken op dat moment. Je auto voldoet dan niet aan de lokale wettelijke eisen en dat kan serieuze problemen opleveren met betrekking tot de aansprakelijkheid en/of een uitkering van je verzekering.

Als je op wintersport gaat naar bijvoorbeeld Oostenrijk, Zwitserland of Tsjechië is het sowieso al aan te bevelen om winterbanden onder je auto te hebben. De grip ten opzichte van zomerbanden is onder winterse omstandigheden zoveel beter dat het alleen al voor je eigen veiligheid een must is. Wat veel mensen niet weten is dat voor winterbanden een minimale profieldiepte van 4 millimeter gewenst is om goed in de sneeuw te kunnen functioneren. Als je tweedehands winterbanden aanschaft met een profiel dat minder is dan 4 millimeter dan koop je dus feitelijk versleten banden.

← Kerstdrukte vooral op buitenlandse wegen Wintersportseizoen is weer begonnen →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

5 reacties

 1. Winterzon
  3 december 2009 om 14:11

  Ze kunnen in Duitsland beter een regel instellen dat het in decmeber tot en met februari verplicht is met winterbanden te rijden. Dan weet iedereen waar hij aan toe is.


 2. jeroen
  5 december 2009 om 15:45

  Als je op winterbanden rijd met minder als 4 mm profiel

  dan worden deze in oostenrijk aangemerkt als zomerbanden

  en kun je dus ondanks dat je winterbanden hebt toch in overtreding zijn. Het is maar dat u het weet.


 3. Indorail
  30 november 2010 om 00:02

  Kan ik in Duitsland worden aangesproken op het niet hebben van winterbanden, indien ik in juli ergens in de Beierse Alpen wordt overvallen door dden plotselingen sneeuwbui?


  • Tjin Pang Lo
   30 november 2010 om 14:26

   Lijkt me van wel, hoe krom het ook is.


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam