Vakantiekaartje 2.0

Vakantie 05 okt 2020
Vakantiekaartje 2.0

Het sturen van een vakantiekaartje was vroeger bijna een vanzelfsprekendheid. Zodra we op ons vakantieadres arriveerden, behoorde het inkopen van een stapeltje ansichtkaarten met de bijbehorende postzegels tot één van de eerste taken. Want je wist vooraf dat er anders een nog grotere kans bestond dat jij eerder in Nederland zou zijn dan de verstuurde vakantiekaartjes. Het meenemen van een adresboekje behoorde tot de standaard dingen waar je rekening mee hield voordat je aan je vakantie vertrok. Vooraf natuurlijk wel even controleren of alle adressen nog actueel waren en of de postcode erbij stonden. Want even een postcode op internet opzoeken, was er vroeger niet bij.

Het vaste ritueel van kaartjes versturen is steeds vaker tot een herinner aan vergane tijden geworden. Tegenwoordig kun je dankzij social media snel en goedkoop iedereen op de hoogte houden van je vakantiebelevingen. Contact met de rest van de wereld is gemakkelijk, goedkoop en vanzelfsprekend geworden. De verkoop van ansichtkaarten is daardoor enorm teruggelopen. Dat zie je aan de prijzen die je tegenwoordig voor een kaartje betaalt: oud papier is onderhand duurder. Wat zeker duurder geworden is, is de postzegel die op het kaartje geplakt dient te worden. De kwaliteit van de kaarten is helaas net zo snel gedaald als de prijs die je ervoor betaalt. Met een gemiddeld mobieltje maak je vaak al betere foto’s dan wat je in de rekken bij de toeristenwinkels ziet staan. En juist de stijgende kwaliteit van de eigen foto’s, zorgt voor een ommekeer in de neerwaartse trend van het versturen van vakantiekaartjes.

Stuur je eigen vakantiekaart

Het grote voordeel van een verstuurde ansichtkaart is dat je de ontvanger laat merken dat je tijd en moeite hebt geïnvesteerd. Het is vele malen persoonlijker dan een post binnen Instagram Stories of een whatsapp bericht dat je naar je alle vrienden, kennissen en familieleden stuurt. Dankzij kaartendiensten zoals Greetz.nl kun je een persoonlijke vakantie ansichtkaart sturen zonder de nadelen zoals traagheid en slechte kwaliteit. Je kunt je eigen foto’s gebruiken, die vaker van betere kwaliteit zijn dan de ‘professionele’ afbeeldingen die op de lokale ansichtkaarten verkocht worden. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat de gebruikte foto’s persoonlijk en actueel zijn. Wie de komende herfstvakantie bijvoorbeeld gaat wandelen in de Ardennen, terwijl de natuur zijn herfstkleuren laat zien, die kan ervoor kiezen om te delen wat er in werkelijkheid gezien en beleefd wordt tijdens die vakantie. Hoe persoonlijk wil je het hebben?

Omdat je via je vakantiekaartje 2.0 vanuit waar ook ter wereld via een Nederlandse kaartendienst verstuurt, kan deze de volgende dag bij de ontvanger op de deurmat vallen. Het enige dat ontbreekt is de buitenlandse postzegel op de kaart.

Ik voorzie een groeiend aantal vakantiekaartjes dat op deze manier verstuurd zal worden. In een tijd van minder face-to-face contact, zijn het juist dit soort kleine dingetjes die het verschil kunnen maken. Persoonlijke aandacht valt op in deze tijd waarin dat steeds minder van toepassing is.

← Drie opties voor een vakantie in eigen land Eliza was here lanceert vakantieaanbod in Nederland →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam