Reisorganisaties domineren zoekmachines

Reisorganisaties domineren zoekmachines

Het zomerseizoen 2011 is wat betreft vakanties in volle gang. Veel mensen hebben hun vakantie inmiddels al geboekt en tellen de weken of dagen af totdat ze naar hun vakantiebestemming kunnen vertrekken. Naarmate de vakantie in zicht komt gaat men steeds vaker op zoek naar wat extra informatie over het land, streek of stad/dorp waar men tijdelijk gaat vertoeven. De papieren reisgids is nog steeds een belangrijke bron van informatie, maar in toenemende mate zoeken mensen ook naar bezienswaardigheden en tips voor hun vakantiebestemming op internet. Helaas wordt het ook voor ervaren zoekers steeds lastiger om de juiste informatie te vinden. Dat ligt aan de manier waarop zoekmachines hun werk doen.

De zoekresultaten worden steeds vaker gedomineerd door reisorganisaties en boekingssites. De afgelopen jaren hebben reisorganisaties veel tijd en geld geïnvesteerd in de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google. Dat dit nu zijn vruchten af begint te werpen blijkt uit de zoekresultaten die je te zien krijgt als je op een bestemmingsnaam zoekt. Bij populaire vakantiebestemmingen in Griekenland, Spanje, Frankrijk en Turkije zie je dat ongeveer een derde tot de helft van de eerste tien zoekresultaten bestaat uit sites waar je een reis naar de betreffende bestemming kunt boeken. Handig als dat je doel is, maar wie echt op zoek is naar goede info die ziet dat de kleine websites met uitstekende informatie door de commerciële giganten weggedrukt worden in de zoekresultaten. Sunweb, Jiba, Neckermann, Vrij Uit, Transavia en Cheaptickets zijn namen die steeds vaker hoog in de zoekresultaten tevoorschijn komen.

Wordt het eens geen tijd dat je bij een zoekopdracht in bijvoorbeeld Google aan kunt geven wat voor soort resultaten je wilt hebben: informatie, kopen, ervaringen of alles. Op die manier kun je met een slim filter ervoor zorgen dat de zoeker meer relevante resultaten te zien krijgt in plaats van door reisaanbieders heen moeten wurgen terwijl je vakantie al lang geboekt is.

 

← Denemarken voert grenscontroles in Frankische Merengebied in Duitsland: 25 jaar jong →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam