Op vakantie met de fiets vs de auto

Overig 23 dec 2018
Op vakantie met de fiets vs de auto

Als je op vakantie gaat dan kun je uit verschillende transportmiddelen kiezen. De meest voor de hand liggende mogelijkheden zijn de auto, het vliegtuig, de trein of de bus. Er zijn echter veel meer opties zoals de boot, de fiets, de motor, op de brommer of gewoon wandelend. Zo las ik gisteren over mensen die in 14 dagen tijd wandelend richting Oostenrijk gegaan zijn. Dat is gewoon eventjes minstens een kilometer of 55-60 per dag wandelen! Wat ik om me heen hoor, en dan met name in reisgerelateerde artikelen, is dat de fiets enorm in opkomst is als vervoermiddel op vakantie. Denk nou niet dat we straks massaal op de fiets richting Frankrijk gaan in plaats van over de Franse ‘péage’, maar feit is dat het aantal Nederlanders op de tweewieler vertrekt op vakantie relatief snel toeneemt. Voor wie zich afvraagt ‘wat bezielt die mensen nou?’ hebben we de fietsvakantie en autovakantie tegenover elkaar gezet om ze met elkaar te vergelijken.

Het belangrijkste argument om de fiets te gebruiken in plaats van de auto is dat vakantie vooral om ontspanning gaat. Waar denk je dat je het meeste ontspant? Op de fiets terwijl het zonnetje schijnt of in de auto tijdens Zwarte Zaterdag? Fietsen zorgt ervoor dat je je hoofd leeggooit. Autorijden zorgt ervoor dat je vooral gespannen bent door de medeweggebruikers. Een fietsvakantie is relatief goedkoop en je mag dit een duurzame vorm van toerisme noemen. Allemaal prachtig natuurlijk in het kader van het beperken van de uitstoot van schadelijke stoffen.

Eigenlijk heeft een fietsvakantie maar drie nadelen. Als het regent is dan zou ik liever in de auto zitten. Op de fiets is is de dagelijkse afstand die je af kunt leggen ook beperkt. Om naar het zuiden van Frankrijk te rijden ben je met de fiets al snel anderhalve tot twee weken zoet. Je moet je vakantie dan dichterbij huis vieren of veel vakantiedagen opnemen om verder weg te kunnen gaan. Een derde nadeel van de fiets is dat je maar weinig bagage mee kunt nemen. Een kleine rekensom: op de fiets moet je al blij zijn als je honderd liter per persoon mee kunt nemen. Dan ben je wel zwaar bepakt. Met de auto kun je veel meer meenemen. Heb je een gemiddelde auto, reis je met z’n tweeën en heb je een driedeurs of vijfdeurs auto? Dan kun je net de achterbank plat vaak al zo’n 1100 tot 1500 liter bagage meenemen. Heb je een kleinere auto, kan de achterbank niet platgegooid worden of reis je met z’n vieren in de auto. Dan kun je de bagageruimte flink uitbreiden met een dakkoffer. Als je bijvoorbeeld tussen de diverse dakkoffers van Dakdragerwinkel.nl kijkt dan zie je dakkoffers met een inhoud van bijna zeshonderd liter voorbijkomen. Daar kun je aardig wat in kwijt! Daarnaast zijn er ook allerlei handige accessoires die je in je auto in kunt laten bouwen die je op vakantie van pas kunnen komen. Vooral de complete multimediasets zijn ideaal voor als je met kinderen op vakantie gaat.

← 3 must-have bootaccessoires om relaxed te varen Nederlanders zetten gezonde levensstijl voort op vakantie →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam