Op motorvakantie in Zuid Europa: let hier op

Overig 10 feb 2020
Op motorvakantie in Zuid Europa: let hier op

Zuid Europa is een prachtig gebied voor een heerlijke motorvakantie. Je kunt er lekker kilometers wegtuffen op diverse soorten wegen, genieten van het gevarieerde landschap én het heerlijke weer. Een goede voorbereiding is geen overbodige luxe en levert je de nodige voorpret! Let daarbij op de volgende punten.

Route

Dit is het leukste onderdeel van de planning. Want, wáár ga je naartoe en wat is de mooiste route? Welke tussenstops wil je maken en wil je ook nog andere dingen doen dan alleen motorrijden? Lekker bakken aan het strand bijvoorbeeld, shoppen of historische bezienswaardigheden bezoeken. Met de motor kun je bijna overal komen en je bepaalt zelf waar je heenrijdt. Kortom, de ultieme vrijheid! Heb je de route uitgestippeld, dan ben je uiteraard geheel vrij om die later nog aan te passen. Maar het is wel handig om een beetje te weten waar je heen gaat, al is het maar om vooraf de accommodatie te bespreken. Check ook of je voor de steden die je aandoet een milieusticker nodig hebt en bestel die op tijd. De route kun je zelf eenvoudig invullen met behulp van Google Maps. Je kunt zoveel tussenbestemmingen toevoegen als je zelf wilt!

Kaart of GPS?

Ben je van de oude stempel en navigeer je het liefst met een kaart? Dan is een kaarthouder of tanktas met ingebouwde kaarthouder wel zo handig. Het moderne alternatief is een motornavigatiesysteem. Je kunt je route vooraf inplannen, en in veel gevallen kun je ook routes downloaden. Dat is erg leuk als je het lastig vindt om zelf een route uit te stippelen. Zo’n GPS systeem is ideaal en geeft je de mogelijkheid om van de route af te wijken, omdat je toch altijd de weg weer terugvindt.

Je motorfiets in topconditie

Voor je vertrekt is het van groot belang dat je zeker weet dat je motor in goede staat is. Controleer en vervang eventueel je banden en doe een onderhoudsbeurt. Een ander punt is diefstalpreventie. Zorg voor goede sloten en beveiliging, eventueel een GPS tracker, een reisverzekering waarbij ook je motor gedekt is en houdt je motor zo veel mogelijk in het oog wanneer je er niet op rijdt. Als je met zijn tweeën bent, zorg dan dat er altijd iemand bij de spullen blijft. Niet alleen je motor is doelwit, ook je helm of je bagage is een interessante buit voor dieven!

Een goede motorhelm

Als je een motorvakantie plant mag je zeker niet vergeten om een goede motorhelm aan te schaffen die perfect bij jou past. Zo kan je bijvoorbeeld als man of als vrouw verschillende wensen hebben wij een helm. Een motorhelm voor dames verschilt toch wel met een motorhelm die ontworpen is voor mannen. Kijk daarom goed naar wat je precies wilt als je een helm aanschaft, denk hierbij aan:
• Het design
• De maat
• Welk type helm (integraalhelm, systeemhelm of jethelm?)

Bagage

Je tweewieler heeft natuurlijk geen ruime achterbak die je vol kunt stoppen met bagage, dus zal je goed af moeten wegen wat je wel en niet meeneemt. Wat moet je (behalve je paspoort, geld en schoon ondergoed) in ieder geval wél bij je hebben:
• Regenkleding, ook in Zuid Europa
• Een paar steeksleutels, boutjes, reservezekeringen, combinatietang, ducttape en een stuk ijzerdraad voor kleine reparaties aan je motor
• Een omvalprotector of een dun aluminium plaatje voor de zijstandaard. De grond wil nog wel eens ongelijk zijn en dan is de middenbok niet handig).

Alvast een fijne vakantie gewenst!

← Ontdek Nederland met een sloep Dry January nog niet doorgedrongen tot de après-ski →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam