Onzekerheid lastig voor toerisme

Vakantie 16 jan 2021
Onzekerheid lastig voor toerisme

Dat we in 2021 weer kunnen gaan reizen lijkt een zekerheid. De vaccins zullen zo goed als zeker ervoor zorgen dat we wat bewegingsvrijheid terug gaan krijgen en dat grenzen zullen openen. De vraag is vooral hoe, wanneer en voor wie? In hoeverre zal een vaccin COVID-19 terug weten te dringen? Zijn gevaccineerde mensen nog steeds wel besmettelijk als ze ergens een virus oppikken? Komt er een voorkeursbehandeling voor gevaccineerden? In hoeverre moet je je na vaccinatie nog steeds aan bepaalde maatregelen houden en in welke mate? Al dat soort onzekerheden zorgt ervoor dat de gemiddelde Nederlander terughoudend is in het boeken van een vakantie. Want wat als blijkt dat je reis om de een of andere manier geen doorgang kan vinden? Of dat je, misschien zelf met een vaccin, minstens twee negatieve PCR-testen of sneltesten nodig hebt om te kunnen vliegen?

De bezoekersstatistieken van reisgerelateerde websites zeggen een hoop over het zoekgedrag van mensen. Silver Media, dat (mede)eigenaar is van populaire sites zoals klimaatinfo.nl en top10bezienswaardigheden.nl, ziet twee duidelijke trends. De eerste is dat de bezoekersaantallen nog flink achterblijven ten opzichte van wat normaal is voor deze periode van het jaar. Wat een topmaand zou moeten zijn met soms overbelaste servers, komt nu nog niet in de buurt van een normale kalme maand. Dat is al een teken dat mensen nu even met andere dingen bezig zijn. Inspiratie voor reisbestemmingen zoeken is vooral leuk als je daarna kunt boeken. Op dat moment begint de voorpret.

Wat verder duidelijk naar voren komt uit het websitebezoek is dat dichterbij nu veel populairder is dan ver weg. De hoop op een rondreis door de Verenigde Staten, een safari in Afrika of een backpackreis door het Verre Oosten in dit jaar lijkt steeds kleiner te worden. Het zijn vooral Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje waar naar gezocht wordt. Daarnaast doen Noorwegen en Zweden het relatief goed in de statistieken. Daar vind je vooral ruimte.

De onzekerheid maakt het voor de toeristische sector erg lastig. Hoe ver ga je als reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of accommodatie om met het bieden van garanties? Hoe ver wil je gaan om de klant nu al binnen te halen en de geldstroom op gang te houden? Het zijn complexe vraagstukken waar experts lastig een antwoord op kunnen geven. Want wat tijdens de coronacrisis is gebleken, is dat een eenduidige koers alleen al binnen de landsgrenzen lastig is laat staan binnen heel Europa of zelfs daarbuiten. Voorlopig ziet het ernaar uit dat ‘we’ met zijn allen vooral wachten totdat de spreekwoordelijke trein in beweging komt.

← Camperreisorganisatie Travelhome breidt Europa-aanbod uit Drie opties voor een vakantie in eigen land →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam