Drie miljoen Nederlanders hebben vliegangst

Vliegen 01 jul 2011
Drie miljoen Nederlanders hebben vliegangst

Lekker ontspannen op vakantie? Dat geldt niet voor drie miljoen Nederlanders met vliegangst. Gespannen uitkijken naar de vliegreis of maar kiezen voor een autovakantie?

Het kan ook anders. Tijdens gratis workshops, gegeven door vliegangsttherapeuten, leren de deelnemers wat de oorzaken zijn van vliegangst, wat het doet met hun lichaam en hoe ze er het beste mee om kunnen gaan. Aansluitend vindt er een ontspanningsoefening plaats in de geparkeerde Boeing 747. Daarnaast vertelt een KLM piloot hoe een vliegtuig vliegt, wat turbulentie is en aan welke eisen de luchtverkeersveiligheid moet voldoen.

Speeddaten

Tussen de workshops door kunnen deelnemers ‘speeddaten’ met oud-cliënten. Veel mensen met vliegangst denken namelijk dat ze de enige zijn of dat hun angst te groot is om te behandelen. Wederzijdse herkenning en steun van lotgenoten is dan vaak een eerste belangrijke stap in het overwinnen van de angst.

Vlieg app

Vliegangstinstituut Stichting VALK presenteert dan ook de eerste Nederlandstalige I-phone vlieg app. Het vliegangstinstituut wil hiermee mensen met milde tot matige vliegangst ondersteunen voor en tijdens de vlucht. De vlieg app stelt gerust met feiten, geeft tips en uitleg, helpt ontspannen met oefeningen en bij echte paniek zorgt de paniekknop voor een directe daling van het stressniveau. Reizigers met vliegangst worden als het ware voor en tijdens hun vlucht bij de hand genomen door een mobiele therapeut.

Hoog slagingspercentage

Vliegangst is een typische stressklacht, die kan ontstaan in een periode dat iemand niet lekker in zijn psychologische vel zit. Er liggen altijd een of meerdere stressfactoren of angststoornissen aan ten grondslag. De meest voorkomende zijn: claustrofobie, hoogtevrees, sociale angst, controledrang en angst voor controleverlies. Stichting VALK, een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Leiden, de KLM, Transavia.com, ArkeFly, Martinair en Amsterdam Airport Schiphol, ontwikkelde op basis van wetenschappelijk onderzoek een methode om mensen van hun vliegangst af te helpen. Van de ruim 9000 mensen die er tot nu toe een therapeutische training volgden, stapt 98% zonder angst in een vliegtuig.

Gratis workshops

‘Vliegen zonder angst’ vindt plaats op zaterdag 18 en zondag 19 juni in de Aviodrome in Lelystad. Voor deelname aan de workshops hoeft slechts de reguliere entreeprijs voor de Aviodrome betaald te worden. De workshops starten om 11.15 uur en eindigen om 17.00 uur. Aanmelden voor de workshops is niet nodig, op beide dagen is het programma hetzelfde. Meer informatie? Surf naar www.aviodrome.nl of www.valk.org.

← Misleidende vliegticket prijzen, het einde in zicht? Kortste lijndienst ter wereld in Schotland →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam