Nederlanders minder plannen voor de zomervakantie

Onderzoek 03 feb 2010
Nederlanders minder plannen voor de zomervakantie

Dit jaar hebben minder Nederlanders vakantieplannen voor aankomende zomer, dan vorig jaar. Ondanks dat het beter gaat met de economie, zijn het aantal boekingen rond deze periode teruggedrongen.

Onderzoek van NBTC-NIPO

Uit onderzoek van NBTC-NIPO blijkt dat 71 procent van de Nederlanders dit jaar zeker of waarschijnlijk op vakantie gaan. Vorig jaar was dit 73 procent voorafgaand aan het zomerseizoen. 16 procent van de ondervraagden twijfelt nog over de zomervakantie 2010 en 13 procent zegt beslist/waarschijnlijk niet op vakantie te gaan.

Aantal buitenlandse vakanties gestegen

Het aantal Nederlanders dat op vakantie gaat naar het buitenland is met 3 procent gestegen.

7,8 miljoen Nederlanders zullen hun vakantie over de grens doorbrengen tijdens de zomer van 2010. Dat zijn er 200.000 meer dan afgelopen jaar. Populaire buitenlandse bestemmingen zijn Frankrijk, Italië, en Spanje.

Nederland populairder

Maar ook ons eigen land blijft populair. Er wordt verwacht dat 2,5 miljoen Nederlanders de vakantie in Nederland door zal brengen. Dat zijn er 50.000 meer dan vorig jaar, wat een stijging van 2 procent betekent. De provincies Drenthe, Gelderland en Zeeland zijn het meest in trek. De camping is favoriet onder de Nederlanders.

Minder vroegboekers

Net als afgelopen jaar blijft het aantal gerealiseerde boekingen voor de zomervakantie achter. Van alle vakantiegangers die normaliter van te voren hun vakantie regelen heeft ongeveer 1/3 al een vakantie geregeld. Jaren geleden lag het percentage vroegboekers nog rond de 40%.

Toelichting

Aan het onderzoek deden meer dan 8.000 mensen mee. Er is onderzoek gedaan naar vakanties van een week of langer tijdens de zomervakantie 2010. Het zomerseizoen loopt van mei tot en met september.

← Nederlander vergelijkt massaal vakantieprijzen Wie wil je niet in het vliegtuig zien? →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam