Mogelijk vliegtaks op tickets Eindhoven Airport

Mogelijk vliegtaks op tickets Eindhoven Airport

Mogelijk komt er vanaf 2019 een vliegtaks op vliegreizen vanaf Eindhoven Airport. Het zou gaan om een toeslag van 1 euro per vliegticket. De opbrengst van deze toeslag zou gebruikt worden om de leefbaarheid in de omgeving van de luchthaven te verbeteren. Initiatiefnemer voor de vliegtaks is de gemeente Eindhoven. Die heeft gisteravond bij meerderheid ingestemd met dit idee. Dat betekent nog niet dat de vliegtaks daarmee een feit is. De gemeente is voor iets minder dan een kwart aandeelhouder van Eindhoven Airport. Het zal samen met de andere aandeelhouders tot overeenstemming moeten komen. De vliegtaks is in dit geval geen vanuit overheidswege opgelegde belasting, maar een door een bedrijf (Eindhoven Airport) geheven toeslag die via de overheid terechtkomt bij belanghebbenden: de bewoners rond het vliegveld.

De omwonenden hebben al jaren te maken met een enorme toename in vliegverkeer en daaruit voortvloeiende ellende als geluid en luchtvervuiling. Afgelopen jaar vlogen er meer dan 5 miljoen passagiers op of vanaf dit regionale vliegveld. In 2005 waren dat er nog minder dan 1 miljoen. Een vervijfvoudiging op twaalf jaar tijd, dus.

← TUI gaat met Dreamliner naar Kenia en Zanzibar vliegen De 5 vakantietrends van dit moment →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam