Meer Nederlandse toeristen slachtoffer van dengue

Meer Nederlandse toeristen slachtoffer van dengue

De via muggen overdraagbare ziekte dengue slaat steeds vaker toe onder Nederlandse toeristen. Deze tropische ziekte komt voor in tropische gebieden zoals het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, de zuidelijke helft van Afrika en het zuidoosten van Azië. Ook in het zuidoosten van Amerika, het noordoosten van Australië en een aantal gebieden op het Arabisch schiereiland komt dengue voor. De ziekte wordt overgebracht door tijgermuggen en in een enkele geval door direct contact tussen mensen. De manier om dengue te bestrijden is door de leefomgeving van de tijgermuggen te behandelen. Denk aan vernietiging van het leefgebied of het uitzetten van natuurlijke vijanden van de tijgermug.

Volgens alarmcentrale Eurocross zijn er dit jaar al 56 ziekenhuisopnames van Nederlandse toeristen als gevolg van dengue. Vorig jaar waren dit er in dezelfde periode slechts 25. Veel van de slachtoffers zijn backpackers die vooral in landen als Thailand, Sri Lanka, Vietnam, Cambodja, Laos en de Filippijnen op reis waren. Knokkelkoorts is zelden dodelijk, zeker niet als er tijdig behandeld wordt, maar kan wel erg vervelend zijn. De vraag is waardoor de toename in het aantal dengue-gevallen veroorzaakt wordt. Zijn er meer muggen? Is er een afname in de mate waarin men zich met DEET beschermt tegen muggen of is het een kwestie van pure pech dat het dit jaar erger is dan gewoonlijk? Die vraag wordt op dit moment nog door niemand beantwoord.

De farmaceutische industrie is volop bezig met het ontwikkelen van dengue-vaccins. Het in 2015 op de markt gebrachte Dengvaxia wordt niet preventief aangeboden, maar wordt wel geregeld ingezet bij mensen die al besmet zijn met het virus. In 2017 werd bekend dat preventief vaccineren met Dengvaxia bij mensen die niet eerder besmet zijn met dengue de symptomen zou kunnen versterken als men in aanraking met het virus zou komen.

← ANWB zet stevig in op reizen Stranden Benidorm tijdelijk dicht vanwege kwallen →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam