Levenslang voor homo’s

Opmerkelijk 24 nov 2014
Levenslang voor homo’s

De anti-homowet in Gambia is begin vorige maand weer extra aangescherpt. De huidige straf op actieve homoseksualiteit was nu maximaal 14 jaar maar is opgeschroefd naar levenslang. De president van Gambia Yahya Jammeh staat bekend om zijn anti-homo houding. Hij heeft de afgelopen maanden meerdere malen het nieuws gehaald om zijn homofobe uitspraken. In één van zijn uitspraken zegt hij dat de homoseksualiteit in Gambia net als de Malaria bestreden zal worden maar dan agressiever. De wet die nu in Gambia is aangenomen is in strijd met veel internationale mensenrechtenverdragen.

Het was al verboden om seks met wederzijdse instemming te hebben met volwassen van het zelfde geslacht. De nieuwe wet gaat iets verder en eist hogere straffen voor mensen waarvan vermoed wordt dat ze homoseksuele of een biseksuele hebben. Zogenaamde veelplegers of mensen met HIV zouden levenslang in de gevangenis kunnen belanden.

Verschillende mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch hebben alarm geslagen en er zijn in de Tweede kamer in Nederland al schriftelijke kamervragen over gesteld. Tot nu toe heeft dit nog niet tot veranderingen geleid.

Wat deze wet voor gevolgen heeft voor vakantiegangers naar Gambia is nog niet bekend. In de vorige anti-homowet werd er geen verschil gemaakt tussen Gambianen en buitenlanders. Vermoed wordt dat dit nu niet anders zal zijn. Hou hier tijdens je reis rekening mee hoe je jezelf in het openbaar opstelt.

← Toeristen schrijven steeds meer Meest vreemde voorwerpen gevonden in handbagage →

Dit artikel is geschreven door

Jeroen Eckhardt
Jeroen Eckhardt

In 2008 ben ik begonnen met het schrijven voor websites. Sinds die tijd heb ik al een groot aantal bestemmingen bezocht. Eerst voornamelijk virtueel maar nadat ik de kans kreeg dit fulltime te doen reis ik ook letterlijk naar verschillende bestemmingen over de wereld. Sinds 2011 deel ik fulltime mijn ervaringen en foto’s op het internet onder andere op vakantienieuws.nl.

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam