Let op bij de aanschaf van een dakkoffer

Wintersport 13 dec 2018
Let op bij de aanschaf van een dakkoffer

Een dakkoffer is een ideale manier om op simpele en voordelige wijze je bagageruimte tijdelijk uit te breiden als je op vakantie gaat. Je kunt wel een heel jaar met een grote stationwagen of SUV rondrijden, terwijl je die ruimte eigenlijk maar incidenteel nodig hebt. Zonde van de kosten en het extra gewicht dat je een heel jaar mee moet zeulen. Vooral voor de skivakantie is een dakkoffer of skikoffer natuurlijk hartstikke handig. Op het moment dat je je eigen ski’s meeneemt zodra je richting de sneeuw rijdt dan ontkom je al bijna niet aan een skikoffer. Een uitzondering is het als je auto voorzien is van een skiluik in de achterbank waardoor je je ski’s als het ware kunt verdelen tussen de bagageruimte en de passagiersruimte achter de voorstoelen.

Ga je een skikoffer kopen? Let dan wel goed op, want er zijn wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Ze zijn immers te koop in verschillende soorten en maten. Kijk goed wat jij nodig hebt.

Bepaal eerst of er alleen ski’s vervoerd moeten worden in de skikoffer of dat je ook nog andere zaken mee wilt nemen. Beslis voor jezelf ook hoeveel skisets je wilt vervoeren in de dakkoffer. Kijk dus eerst of dat allemaal past. Houd helemaal rekening met de lengte. Het zou immers erg vervelend zijn als de zojuist aangeschafte koffer te lang schijnt te zijn. Ga bij het bepalen van de breedte uit van het gewicht dat je erin gaat stoppen. De maximale dakbelasting is bij de meeste auto’s 75 kilogram. Dat is inclusief de koffer en de bevestiging.

Een dakkoffer beïnvloedt het rijgedrag van de auto en zeker ook het brandstofverbruik. Niet alleen het gewicht is daarbij bepalend, maar vooral de vorm en de daarmee samenhangende luchtweerstand. Hoe meer aerodynamisch je dakkoffer is, des te beter dat is.

De laatste tip is om je goed te laten adviseren over de bevestiging. Kijk op wat voor manier een dakkoffer op het dak van jouw auto bevestigd kan worden. Zijn er beperkingen? Kan de koffer van jouw wens wel veilig bevestigd worden? Allemaal zaken om mee te nemen in je uiteindelijk aankoopbeslissing.

FOTO: alexfan32 / Shutterstock.com
← Jasper uitgeroepen tot beste skidorp van Noord-Amerika 6 tips voor de ultieme wintersport vakantie →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam