Kosten vakantie vaak flink onderschat

Vakantie 21 jun 2010
Kosten vakantie vaak flink onderschat

De kosten van een vakantie worden vaak flink onderschat. Bij autovakanties worden de autokosten en de uitgaven onderweg vaak niet of te laag meegerekend in de totale kosten. Bij vliegvakanties worden de kosten van verplaatsing naar/van luchthavens, eventuele parkeerkosten en uitgaven op de luchthavens niet meegeteld. Ook de tassen vol vakantie-aankopen voor het daadwerkelijke vertrek worden zelden meegerekend. Bij het zoeken van een vakantie worden vaak alleen accommodatiekosten en (een deel van) de reiskosten meegerekend. Een gedegen begroting van verschillende vakanties maken het pas echt goed mogelijk om te vergelijken.

Wie bijvoorbeeld met de caravan op vakantie gaat denkt voordelig uit te zijn. Het staangeld is immers een stuk lager dan wat je kwijt bent aan een hotelkamer, waardoor je voor hetzelfde geld langer op vakantie kunt gaan of juist minder kwijt is voor de vakantie. Wat er echter niet meegerekend wordt zijn de kosten van de caravan zelf (afschrijving, verzekering, onderhoud, stalling), de extra tolkosten, de extra brandstofkosten en het feit dat je voor de sleurhut een grotere (zwaardere) auto met een motor met voldoende trekkracht nodig hebt. De trekhaak krijg je er bij de dealer ook niet voor niets bij, dus die hoort feitelijk ook bij de vakantiekosten.

Bij vliegreizen wordt vaak te weinig rekening gehouden met de kosten om naar en van de luchthaven te komen. Verder komen er ook nog (soms aanzienlijke) parkeerkosten bij als je met de eigen auto naar de luchthaven gaat. Twee vliegtickets voor driehonderd euro samen is niet veel, maar parkeer- en reiskosten kunnen er voor zorgen dat je uiteindelijk zo’n 500 euro kwijt bent voor het reizen alleen al. Als je kijkt wat een huurauto ter plaatse kost dan is het op kortere afstanden (<2000 kilometer) bijna altijd aantrekkelijker om zelf te rijden, tenzij je ter plaatse geen auto nodig hebt.

← Bijbetalen voor verre vakanties Kijk voetbal op vakantie →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam