Het klimaat van Madeira

Weer 23 feb 2010
Het klimaat van Madeira

Madeira kreeg afgelopen zaterdag te maken met regen en storm die leidde tot de ergste natuurramp in zeker honderd jaar. De aardverschuivingen, overstromingen en modderstromen kostten aan zeker 42 mensen het leven, er vielen meer dan 120 gewonden en zo’n 240 mensen werden dakloos. Meestal schijnt de zon op het Portugese eiland, maar zaterdag regende het zo’n vijftien uur lang met een intensiteit zoals men daar zelden meemaakt.

De regiohoofdstad Funchal kreeg volgens de Portugese weerdienst in 5 uur liefst 108 mm en over een tijdvak van 12 uur viel hier 137 mm. Normaal valt hier in de hele maand februari 87 mm. Hoger in de bergen van het vulkanische eiland is naar schatting nog enkele tientallen millimeters meer gevallen. Funchal is in het algemeen iets zonniger en droger dan andere delen van het eiland, omdat het in het noorden beschut wordt door hoge bergen. Nu stroomden enorme hoeveelheden water met een enorme kracht vanaf de berghellingen naar de stad waar de straten in een mum van tijd veranderden in kolkende rivieren die alles meesleurden.

Depressies

De afgelopen weken trokken verschillende actieve depressies over Madeira die zorgden voor regen en wind. Madeira lag de afgelopen dagen op de grens van warme vochtige subtropische lucht uit het zuiden en polaire lucht uit het noorden. Zo’n overgangszone is een voorkeursgebied voor het ontstaan van actieve depressies met zware buien en hevige windstoten. De laatste weken zijn de depressies steeds bijzonder actief geweest in het zuidelijke deel van Europa. Ook de Canarische eilanden en Portugal en Spanje hebben herhaaldelijk enorme hoeveelheden regen gekregen die ook daar leidde tot grote overstromingen en modderlawines. Madeira, op 700 kilometer voor de kust van Marokko, kent een mediterraan klimaat dat getemperd wordt door de zee. Zelden is het er onaangenaam heet of te koud, maar ’s winters kan het er flink regenen. De meeste regen valt in de hogere gelegen delen van het eiland. Tijdens een tocht door de bergen kan het weer plotseling omslaan waarbij de zon die aan de kust schijnt plaatsmaakt voor mist en kou en er kans is op buien.

Natte winters

De winter is het natste seizoen met in Funchal in drie maanden bijna 300 mm. Dat is zo’n 100 mm meer dan in De Bilt. De zon schijnt in Funchal ’s winters gemiddeld 430 uur tegen 163 uur in De Bilt. De middagtemperatuur ligt er ’s winters rond 20 graden en ’s zomers tussen 22 en 26 graden. Ook de nachten zijn relatief warm, in de winter liggen de minima rond 14 graden en ’s zomers rond 19 graden.

Meer informatie

Op de site klimaatinfo vind je alles over het klimaat van Madeira en de beste reistijd voor Madeira. Op Meteoalarm kun je actuele waarschuwingen voor Portugal en Madeira vinden.

Bron tekst: KNMI

← Januari warm en bewolkt in Hong Kong Noodweer Brazilië houdt aan →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam