Goedkoop op wintersport, dat kan ook!

Wintersport 11 dec 2010
Goedkoop op wintersport, dat kan ook!

Wintersport heeft de naam een dure vorm van vakantie te zijn. Je kunt natuurlijk bezuinigen op de après-ski, maar er zijn, voor wie goed zoekt, ook wel degelijk mogelijkheden voor een goedkope skivakantie in vele Europese landen.

In sommige skilanden kun je echt voor een prikje wintersporten. Bijvoorbeeld in Tsjechië en Bulgarije vind je uitstekende skigebieden die voordeliger zijn dan gebieden in Frankrijk en Oostenrijk. Een wintersportvakantie naar deze landen is de laatste jaren steeds populairder geworden, met name onder Nederlanders. Nog goedkopere wintersportgebieden vind je bijvoorbeeld in Polen en Slowakije. Hier moet je wel rekening houden met een paar minpunten: er zijn over het algemeen minder goede voorzieningen en maar weinig Nederlandse reisorganisaties richten zich op deze markten. Ook liggen goedkopere wintersportgebieden vaak wat verder weg.

De grootste aanraders onder de goedkope wintersportgebieden in Europa zijn al met al, naast Tsjechië en Bulgarije, te vinden in Duitsland, Oostenrijk en zelfs in Frankrijk.

In Tsjechië is vooral het Reuzengebergte een wintersportmagneet van belang. Hier komt ook de ervaren skiër volop aan zijn trekken. Bulgarije heeft twee bekende skigebieden, Borovets en Bansko. Ook deze gebieden hebben veel te bieden, al zijn ze tot nu toe niet zo populair. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het voorzieningenniveau, dat nog enigszins in ontwikkeling is.

Duitsland is aantrekkelijk omdat het dichtbij is. Je kunt er eenvoudig een paar dagen heen met de auto. De Duitse wintersportgebieden hebben veel te bieden: alpineskiën, snowboarden, langlaufen, rodelen, sledetochten en wandelingen. Door de goede infrastructuur zijn de wintersportgebieden goed bereikbaar. Goede voorzieningen ter plaatse zijn in Duitsland vanzelfsprekend. De nieuwste wintersportontdekking is de oostelijke deelstaat Saksen. De skigebieden lang de grens met Tsjechië behoren hier tot de mooiste van Duitsland en worden veel minder massaal bezocht dan bekendere wintersportbestemmingen zoals Sauerland of de Beierse Alpen.

Oostenrijk en vooral Frankrijk staan natuurlijk niet bekend als extreem goedkope wintersportlanden. Toch kun je hier vaak voor een prima prijs terecht, mits je goed zoekt en in het bijzonder de last-minutes in de gaten houdt.

Ten slotte een tip voor wie eens ergens anders heen wil. Wist je dat er in de Russische Kaukasus volop geskied kan worden tegen zeer aantrekkelijke prijzen? Het bekendste skioord is Krasnaya Polyana (maar 40 km van de Zwarte Zee), dat waanzinnige afdalingen, poedersneeuw en gevarieerde pistes voor beginners en gevorderden te bieden heeft. Iets verder reizen, maar de lage prijzen ter plaatse maken veel goed.

Heb je helemaal geen budget voor een wintersportreis in 2010? Boek dan een kort wintersportweekend in plaats van een week skiën of snowboarden. Je kunt natuurlijk ook kosten besparen op eten en drinken door zelf alles mee te nemen. Goede reis!

← 10 tips voor een onbezorgde wintersport Oostenrijk best beoordeelde wintersportbestemming →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

2 reacties

 1. lydia86
  11 december 2010 om 15:39

  Goedkope wintersportgebieden gaan alleen maar gasten heen die zo goedkoop mogelijk willen zuipen. De echte wintersporter gaat naar gebieden heen, waar je echt kan skieen, en die zijn niet goedkoop.


 2. Hansje
  13 december 2010 om 10:05

  Hoi Lydia,

  Ook goede wintersport gebieden hoeven niet duur te zijn. Als je maar niet teveel uitgaat en zelf regelmatig je eten kookt, vallen de prijzen wel mee. En uitgaan in het ski paradijs Frankrijk is niet veel bijzonders, maar je kan er prachtig skiën.

  Groet,

  Hansje


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam