De top 10 gevaarlijkste vliegvelden om te landen

Top 10, Vliegen 27 jan 2011
De top 10 gevaarlijkste vliegvelden om te landen

Als je vliegangst hebt of altijd gespannen in het vliegtuig zit, waarschuwen we je voor het lezen van dit artikel. De top 10 van ‘gevaarlijkste’ vliegvelden ter wereld om te landen komt aanbod. Bij het landen en opstijgen gebeuren statistisch gezien de meeste ongelukken. Gevaarlijk is desondanks een groot woord, de kans op een ongeluk is namelijk nihil. Je zou ook wel kunnen spreken van een spectaculaire of sensationele landing.

1. Paro Airport, Bhutan

Dit vliegveld ligt in het Himalaya-gebergte tussen bergtoppen van liefst 4.900 meter hoog. Alleen speciaal getrainde piloten mogen via een route van bomen en begroeide heuvels het vliegtuig manoeuvreren naar deze luchthaven. Slechts acht piloten hebben deze toelating.

2. Juancho E. Yrausquin Airport, Saba, Nederlandse Antillen

Het Juancho E. Yrausquin Airport ligt op de Nederlandse Antillen. Experts vinden dit één van de gevaarlijkste vliegvelden ter wereld. Piloten moeten rekening houden met krachtige windvlagen tijdens de aanvliegroute. De landingsbaan is slechts 400 meter lang en de luchthaven bevind zich tussen heuvels en diepe kliffen.

3. Gibraltar Airport, Gibraltar

Het vliegveld van Gibraltar is gelegen op een rots, met de Middellandse Zee aan de oostelijke zijde en de baai van Algeciras aan de westelijke zijde. De baan is met slechts 1.828 meter lengte, één van de kortere banen uit deze lijst. Opmerkelijk is dat de startbaan een toegangsweg kruist. Als er een vliegtuig start of landt, wordt de kruising met slagbomen afgesloten.

4. Barra Airport, Barra, Schotland

Deze luchthaven is gelegen op één van de eilanden van de Schotse Hebriden. De landingsbaan bevind zich in een brede ondiepe baai. Opmerkelijk is dat de getijden bepalen wanneer er geland en opgestegen kan worden. Vluchtschema’s worden hier speciaal op aangepast.

5. Reagan National Airport, Washington, DC

Het Regan National Airport ligt direct tussen twee zones waar een vliegverbod geldt. In de hoofdstad van de Verenigde Staten ligt aan de ene kant van de Potomac rivier het Pentagon en het CIA hoofdkwartier en aan de andere kant het Witte Huis. Om te voorkomen dat men hier overheen vliegt, moet bij het opstijgen een steile klim worden gemaakt gevolgd door een scherpe bocht.

6. Princess Juliana International Airport, St. Maarten

Het grootste probleem van Princess Juliana International vliegveld is dat de baan 2180 meter lang is. Ondanks dat landen de grootste vliegtuigen ter wereld zoals Boeing 747’s of Airbus A340’s gewoon op deze luchthaven. Deze jumbo’s moeten daardoor op slechts 10 meter boven het strand en de omheining aan komen vliegen, omdat de landingsbaan eigenlijk niet geschikt is voor deze vliegtuigen.

7. Matekane Air Strip, Lesotho

Deze start- en landingsbaan is slechts 400 meter lang. Eén van de kortste ter wereld. Vooral het opstijgen is risicovol aangezien er na het einde van de baan een 609 meter diepe klif wacht.

8. Toncontin Airport, Tegucigalpa, Honduras

Vliegtuigen groter dan de Boeing 757 zijn ongeschikt voor dit vliegveld. De baan is 1862 meter lang. Piloten moeten net voor de landing een bocht van 45 graden naar links maken in het bergachtige gebied. In 1997 kwam een C-130 van de Amerikaanse luchtmacht naast de landingsbaan terecht en schoot daardoor in brand.

9. John F. Kennedy International Airport, New York

JFK, de belangrijkste luchthaven van New York is gelegen op Long Island. Piloten moeten vliegtuigen die naar de naburige luchthavens LaGuardia en Newark vliegen, zien te vermijden. De luchthavens maken namelijk gebruik van dezelfde vliegroute en dat maakt dit één van de drukste routes ter wereld.

10. Madeira Airport, Funchal, Madeira

De luchthaven van Funchal op het eiland Madeira is bij piloten gevreesd. Piloten moeten een speciale training volgen om hier te mogen landen. De luchthaven zit gekneld tussen de bergen en de Atlantische Oceaan. Net voor de landing moet er een scherpe bocht naar rechts worden gemaakt om te kunnen landen.

Paro Airport” by Douglas J. McLaughlin – Uploaded by Greenmnm69. Licensed under CC BY 2.5 via Wikimedia Commons.
← De top 10 vakantielanden met het snelste internet Top tien stomste wetten op vakantiebestemming →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

4 reacties

 1. Zombie
  27 januari 2011 om 11:47

  Lachen!! Ik heb al vliegangst en als ik dit lees…..


 2. Babi Pangang met nasi
  27 januari 2011 om 13:34

  Ik zie weleens foto’s van vliegtuigen die op Sint Maarten over het strand scheren. Geweldig om te zien.


 3. HenkJan
  27 januari 2011 om 14:44

  Haha er zou maar een storing zijn bij die slagbomen, zitten ze mooi met de gebakken peren.


 4. liesje
  27 januari 2011 om 15:27

  Er word wel gezegd de gevaarlijkste vliegvelden, maar daar gebeuren nooit ongelukken. Ze houden er rekening mee en zijn alert, het gevaarlijkste is als het routine begint te worden. Vond het wel leuk om te lezen.


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam