Flinke opmars gebruik VPN onder reizigers

Onderzoek 24 aug 2022
Flinke opmars gebruik VPN onder reizigers

Het gebruik van VPN’s onder reizigers neemt enorm toe. Dat blijkt uit recent onderzoek dat vakantienieuws.nl liet uitvoeren. Bijna een kwart van de Nederlandse toeristen en zakenreizigers zeggen dat ze dit jaar tenminste één keer een VPN gebruikt hebben om online te gaan. Bijna tien procent van de respondenten zegt bijna alleen nog maar met een VPN te surfen als ze in het buitenland zijn. Op de vraag of ze vijf jaar geleden ook al gebruik maakten van een VPN, antwoordde slechts vier procent positief. Dit laat zien dat de opmars van het VPN-gebruik onder reizigers duidelijk zichtbaar is.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtueel Particulier Netwerk of in het Engels ‘virtual private network’. Het is een manier om een lokaal netwerk op te bouwen over een bestaande verbinding. De manier waarop dat gebeurt, wordt uitvoerig beschreven op deze informatiepagina over het Virtueel Particulier Netwerk. Een VPN wordt vooral gebruikt om een hogere mate van privacy te krijgen. De versleuteling van de internetverbinding zorgt ervoor dat het derde partijen onmogelijk wordt gemaakt om internetverkeer van de VPN-gebruiker af te luisteren. Als je via een VPN surft, kun je maskeren op welke geolocatie je je bevindt. Dat kan zo zijn voordelen hebben. Op die manier kun je geoblokkades omzeilen.

Waarom zijn VPN’s zo populair onder reizigers?

Op het moment dat je je in het buitenland bevindt, kun je te maken krijgen met allerlei beperkingen. Denk aan streamingdiensten zoals Netflix en Disney die een geoblocking gebruiken om ervoor te zorgen dat je alleen maar gebruik van hun diensten kunt maken in landen waar zij het recht hebben om het aan te bieden. Met een VPN kun je net doen alsof je in Nederland bent en gewoon je Nederlandse account gebruiken zoals je dat thuis zou doen. Een andere reden om een VPN te gebruiken is om niet beperkt te worden in wat je wel en niet kunt zien. Er zijn overheden die bepaalde social media (whatsapp, facebook) of andere content blokkeren. Met een VPN kun je die blokkade ontwijken.

Een goede VPN zorgt ervoor dat je veiliger gebruik kunt maken van openbare wifi-verbindingen. De kans dat je gehackt wordt, wordt aanzienlijk verkleind door de VPN. Dat is toch net wat relaxter internetbankieren op het moment dat je op de camping in Tsjechië staat en geen 4G ter beschikking hebt.

Resultaten onderzoek

Het VPN-onderzoek is in juli 2022 gehouden onder 1242 mensen die in de voorgaande drie maanden in het buitenland op reis geweest zijn en daar internet gebruikt hebben.

Op de vraag of men dit jaar in het buitenland tenminste een keer een VPN gebruikt te hebben, antwoordden 24% hierop met ja. Drie procent weet het niet zeker en 73 procent denkt dat ze geen VPN gebruikt hebben terwijl ze in het buitenland waren.

Op de vraag of men denkt in 2017 in het buitenland al gebruik gemaakt te hebben van VPN-diensten, antwoordde 4 % bevestigend. Twee procent denkt van wel, maar weet het niet zeker. Maar liefst 94 procent van de respondenten meldde dat ze vijf jaar geleden (nog) geen gebruik maakten van VPN terwijl ze op reis waren.

Vakantieliefdes: in Spanje bloeit de meeste romantiek op →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam