Bezoekers Amerika vragen ESTA te laat aan

Bestemmingen 07 dec 2018
Bezoekers Amerika vragen ESTA te laat aan

Je zou toch denken dat vrijwel iedereen die naar de Verenigde Staten vliegt inmiddels weet dat je minstens 72 uur voor vertrek je ESTA aan moet vragen om visumvrij naar Amerikaanse bestemmingen te mogen reizen. De ESTA is een elektronische toelating die in de plaats gekomen is van het groene Visa Waiver formulier dat je vroeger aan boord van het vliegtuig in moest vullen. In 2009 verving de Amerikaanse overheid dat systeem door de ESTA. Via internet vul je dan vooraf alles in wat de Amerikanen van je willen weten. Dat wordt digitaal naar de VS gestuurd, waar je vervolgens als alles goed is je toelating krijgt. Voor de zekerheid hanteert men een termijn van tenminste 72 uur voor aanvang van je reis naar Amerika om je ESTA aan te vragen.

8% vraagt ESTA te laat aan

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 8% van de Nederlandse reizigers die naar Amerika willen reizen te laat is met het aanvragen van hun ESTA. Dit blijkt uit navraag bij de verschillende visumsites die bemiddelen bij de ESTA-aanvraag. Dat is ene vrij hoog percentage, zeker als je weet dat dit twee jaar geleden nog maar 3 procent was. Je zou toch denken dat door alle waarschuwingen mensen steeds vroeger hun ESTA aan zouden vragen.

Op basis van de verstrekte cijfers van een drietal visumsites hebben we de volgende resultaten kunnen samenstellen:

2% vraagt het ESTA binnen 24 uur voor vertrek naar de VS aan
2% vraagt het ESTA binnen 24 tot 48 uur voor vertrek naar de VS aan
4% vraagt het ESTA binnen 48 tot 72 uur voor vertrek naar de VS aan
18% vraagt het ESTA binnen 72 uur tot 1 week uur voor vertrek naar de VS aan
45% vraagt het ESTA binnen 1 week uur tot 1 maand voor vertrek naar de VS aan
22% vraagt het ESTA binnen 1 maand tot 3 maanden voor vertrek naar de VS aan
7% vraagt het ESTA minstens 3 maanden voor vertrek naar de VS aan

Uiteindelijk schijnt het vaak alsnog goed te komen. Minder dan 1% van alle ESTA-aanvragen komt niet akkoord voor vertrek naar de Verenigde Staten. Dat komt omdat in de praktijk de toestemming meestal binnen twee uur verleend wordt.

Neem geen risico

Hoewel het uiteindelijk vaak toch nog goed komt, kun je beter geen enkel risico nemen. Geen ESTA betekent dat je geweigerd kunt worden aan boord en dat je je kosten van je vliegticket in zo’n geval zelden ergens kunt verhalen.

← Oostenrijk ongekend populair Groot-Brittanië nu extra aantrekkelijk door Brexit →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam