De top 10 bezienswaardigheden om te bezoeken voor ze verdwijnen

Top 10 22 apr 2011
De top 10 bezienswaardigheden om te bezoeken voor ze verdwijnen

Of het nu de piramides in Egypte zijn, de verboden stad in China of de Taj Mahal in India is, we vinden het de normaalste zaak van de wereld dat we deze bouwwerken op vakantie kunnen bezoeken. Echter zouden een aantal van deze bezienswaardigheden door bijvoorbeeld weersinvloeden, zo maar kunnen verdwijnen. In dit artikel de top 10 van architectonische hoogstandjes, die je absoluut moet bezoeken voordat ze verdwijnen.

1. Babylon, Irak

Er is al niet veel meer over van de eens zo prachtige en roemruchte stad Babylon. De Bijbelse stad is voor een deel beschadigd door religieuze oorlogen, maar ook door de economische en bouwkundige ontwikkelingen van tegenwoordig. Aarzel daarom niet snel als reiziger en bekijk wat er nog te zien valt.

2. Fenway Park, Verenigde Staten

Fenway park is waarschijnlijk niet de bekendste bezienswaardigheid in deze lijst. De kenner weet dat het de thuisbasis van het Boston Red Sox baseball team is. Al sinds 1912 is het stadion geopend en het is daarmee het oudste stadion in de Major League Baseball. De fans van de club hebben maar liefst twee keer verhuizing naar een nieuw onderkomen geblokkeerd.

3. Gu Gong (De Verboden Stad), China

De verboden stad in China in het midden van Beijing is meer dan 500 jaar oud. Jaarlijks bezoeken meer dan 7 miljoen mensen deze parel. De Chinese overheid kan het niet veroorloven om de gehele stad af te sluiten voor restauratie. Deel voor deel wordt afgesloten om naar oude maatstaven te herstellen.

4. Toren van Pisa, Italië

Iedereen kent de vrijstaande klokkentoren bij de kathedraal Duomo di Pisa ofwel de toren van Pisa natuurlijk. De bouwmeesters Gugilmo en Buonanno waren in de twaalfde eeuw niet van plan een scheve toren te bouwen, het gebouw bleek echter snel over te hellen. Om te voorkomen dat de toren daadwerkelijk omvalt, probeert men continue de toren te stabiliseren. Of de toren er over zoveel jaar nog staat is natuurlijk de vraag.

5. Little Green Street, Verenigd Koninkrijk

Deze straat in Londen heeft beide wereldoorlogen overleeft. Aan de ene kant van de straat staan er nog acht 18e-eeuwse huizen, aan de andere kant twee. De straat wordt echter bedreigd door ontwikkelaars. Zij proberen namelijk elke vierkante centimeter in Londen vol te bouwen. De machines die gebruikte worden zouden de straat en woningen kunnen beschadigen.

6. Lord Howe Island, Australië

Lord Howe Island is een klein eiland in de Stille Oceaan 600 kilometers ten oosten van Australië. Dit prachtige eiland beschikt over subtropische bossen met vele diersoorten, vooral vogels. De eerste mensen kwamen in 1788 naar eiland, inmiddels heeft het eiland meer dan 350 inwoners. Meer dan de helft van de oorspronkelijk vogelsoorten en ondersoorten zijn uitgestorven, mede als gevolg van roekeloos jagen, ziekten, roofdieren die naar het eiland zijn gebracht en olievervuiling op zee.

7. Michoacan Monarch Biosphere Reserve, Mexico

De Monarch vlinder is gevoelig voor luchtverontreiniging en koude en natte omstandigheden. Daarom maken ze een tussenstop in Michocan, één van hun meest favoriete plekken om te rusten voor de reis van Canada naar Mexico. De bossen van deze vlinder worden langzaam vernietigd, grotendeels door arme Mexicanen, die de bossen in brand zetten voor landbouwgrond om in hun levensonderhoud te voorzien. Dit natuurverschijnsel is een prachtige ervaring voor reizigers.

8. Taj Mahal, India

De Taj Mahal is één van de meest populaire toeristische attracties van India. Jaarlijks bezoeken 2 tot 4 miljoen mensen deze tempel. Voertuigen die vervuilen zijn tegenwoordig streng verboden, toeristen kunnen lopend of met een elektrische bus naar dit wereldwonder. Echter zorgt de hoeveelheid bezoekers dat het gebouw beschadigd raakt. Hoe lang toeristen dit monument nog mogen bezoeken laat zich vooralsnog raden.

9. De Galapagos Eilanden, Ecuador

De Galapagos eilanden liggen in de Stille Oceaan nabij de evenaar. Charles Darwin heeft er zijn evolutietheorie ontworpen. De ontdekking van dit paradijs heeft er voor gezorgd dat het aanzienlijk slechter gaat met de flora en fauna op deze eilanden. Toch blijft dit voor de natuurbewuste toerist een absolute trekpleister.

10. De piramides van Gizeh

De piramides van Gizeh zijn waarschijnlijk de meest bekende monumenten ter wereld. Te veel toeristen, de stedelijke groei van Caïro, luchtverontreiniging en tonnen afval zorgen ervoor dat de piramides snel afbrokkelen. Echter zijn ook deze bouwwerken, mits er verantwoord mee omgegaan wordt, absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Copyright foto: Wikipedia | US Navy
← Droombestemming Dubai De top 10 steden met de hoogste levensstandaard →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam