Betalen voor SGR garantie

Betalen voor SGR garantie

Dankzij een aantal onbetrouwbare Turkije specialisten mogen Nederlandse vakantiegangers binnenkort waarschijnlijk weer premie gaan betalen voor de SGR-garantie. Dat schrijft de Telegraaf vandaag op haar website. Door de faillisementen de afgelopen jaren waar het vooral ging om reisorganisaties die vakanties naar de Turkse zon boekten is het vermogen zo ver geslonken dat de ondergrens van het vermogen van de stichting bereikt zou kunnen worden. Een vermogen van minimaal 60 tot 70 miljoen euro is nodig om garant te kunnen staan indien een organisatie in de problemen komt.

Premie

De enige manier om het vermogen van de Stichting Garantiefonds Reisgelden op peil te houden zou dan het heffen van premie zijn. Die komt net als voorheen voor rekening van de vakantiegangers die een reis boeken bij een vakantie aanbieder die aangesloten is bij het SGR. De Telegraaf noemt een premiehoogte van 20 euro wat aan de hoge kant lijkt als je weet dat de laatste premiehoogte 15 euro was toen de premieheffing zo’n tien jaar geleden opgeheven werd.  Rekening houdend met een inflatie van enkele procenten per jaar zou een premie van € 10 tot € 12,50 meer dan voldoende moeten zijn. Belangrijker is misschien dat het SGR de regeltjes wat aanscherpt om fraude en verdachte faillisementen te voorkomen.

Geen apart garantiefonds voor Turkijespecialisten

Het opzetten van een apart fonds voor Turkijespecialisten en alleen deelnemers aan een vakantie naar Turkije laten betalen is door de rechter verboden. Helaas wordt er kennelijk in Nederland met twee maten gemeten, want een verzekeraar mag toch ook ervoor kiezen een groep waarbij er een verhoogd risico is (extra) te laten betalen om dat risico af te dekken? Misschien moet het SGR overwegen om het huidige systeem van één garantiefonds op te splitsen in meerdere garantiefondsen. Als een systeem fraudegevoelig is moet het gewoon op de schop. Waarom toeristen die elk jaar met met betrouwbare organisaties op vakantie gaan op laten draaien voor de ellende die door een kleine groep al dan niet moedwillig veroorzaakt wordt?

← Pink marechaussee afgebeten door Pool Zomerseizoen 2010 boekbaar bij Transavia →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam