Abu Dhabi versus Dubai

Bestemmingen 08 dec 2010
Abu Dhabi versus Dubai

Als regelmatig bezoeker van Dubai heb ik dit emiraat de afgelopen tien jaar enorm zien veranderen. De stad heeft een transformatie ondergaan van een vrij traditionele handelsstad in het Midden-Oosten tot toeristisch bolwerk voor hoofdzakelijk rijke toeristen uit alle hoeken van de wereld. In navolging van Dubai lijkt ook Abu Dhabi dezelfde rol te willen gaan vervullen. De stad Abu Dhabi is momenteel ook bezig aan een metamorfose van vrij saaie hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten tot een belangrijke trekpleister voor allerlei toeristen en zakenmensen. Wandelboulevard Corniche Abu Dhabi is helemaal opgeknapt, op YAS Island is een prachtig racecircuit verrezen met daarnaast pretpark Ferrari World en de eilanden aan de noordzijde van Abu Dhabi worden momenteel volgebouwd. As Suwwah Island moet het financiële hart van de stad worden.

Het huidige plan voor Abu Dhabi voorziet investeringen van ongeveer 120 miljard euro tot het jaar 2030. Op dat moment moet de stad gegroeid zijn tot één van de belangrijkste steden in het Midden-Oosten met in totaal ongeveer 3 miljoen inwoners op bet moment dat alle plannen gerealiseerd zijn. Dat is een verdrievoudiging van het huidige aantal van iets minder dan een miljoen inwoners.

Hoewel Abu Dhabi een vrijwel gelijke koers lijkt te varen als Dubai, zijn er wel aanzienlijk verschillen tussen beide Emiraten. Abu Dhabi is conservatiever dan Dubai en lijkt zich iets meer te richten op toeristen met een islamitische achtergrond dan het internationaal georiënteerde Dubai. Abu Dhabi lijkt uiteindelijk ook veel compacter te blijven dan Dubai dat inmiddels van noord naar zuid een kleine vijftig kilometer overbrugt. Ik vraag me ook af of er plek is voor twee economisch dominante metropolen op slechts een uur rijden afstand. Zijn er voldoende toeristen om alle hotelbedden in de toekomst te blijven vullen? Zeker in de hete zomermaanden zal de concurrentie tussen de twee steden leiden tot hotelkamerprijzen die flink onder druk zullen komen te staan.

← Seksverbod op strand Boracay? Dubai voordelig? →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

2 reacties

  1. Ron89
    8 december 2010 om 14:41

    Ze kunnen de hotelkamers wel zo goedkoop maken wat ze willen, mij zie je daar niet, koop wel een zandbak voor thuis.


  2. Sanne
    8 december 2010 om 14:51

    Ik heb eigenlijk nog steeds geen duidelijke verwachting bij beide landen. Moet ik een grote woestijn met een wereldstad voorstellen? Of is het alleen maar een wereldstad? Of zijn het een paar eyecatchers en is het verder een normale stad? Ik bedoel eigenlijk te zeggen wat heeft Dubai wat het traditionele New York bijvoorbeeld niet heeft?


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam