5 tips om je motor winterklaar te maken

Overig 05 nov 2021
5 tips om je motor winterklaar te maken

Tijdens de zomermaanden is het natuurlijk heerlijk toeren op je motor. Het mooie weer en de fijne temperatuur maken je ritten zeer aangenaam. Maar ben je ook tijdens de wintermaanden afhankelijk van je motor als vervoermiddel, dan is het verstandig om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Door je goed voor te bereiden op het koude en verraderlijke weer kom je veilig de winter door. Met deze tips ben je goed op weg!

[1] Zorg voor een volle tank

In de zomer kun je de motor prima stallen wanneer de tank halfvol of zelfs bijna leeg is. In de winter is dit echter niet het geval. Wanneer je motor bij koude dagen langere tijd stilstaat en je tank half vol of bijna leeg is, kan er condensvorming optreden in de tank. Wanneer de motor langere tijd niet gebruikt wordt kan deze condens in de tank zorgen voor roestvorming. Bovendien blijft de kwaliteit van de brandstof in de tank beter wanneer deze vol is.

[2] Behandel de metalen onderdelen tegen roestvorming

De Nederlandse wegen worden ’s winters regelmatig gepekeld tegen gladheid. Omdat de metalen onderdelen van een motor vaak een stuk minder goed beschermd zijn dan bij een auto, hecht pekel zich eenvoudig aan deze onderdelen. Dit versnelt het roestproces aanzienlijk. Om dit te voorkomen is het daarom aan te raden om de metalen onderdelen aan het begin van de winter te behandelen met corrosiewerend middel. Dit voorkomt dat de pekel zich hecht en houdt het metaal glad en glimmend.

[3] Verwissel je banden

Veel motorrijders rijden gedurende de zomermaanden op slickbanden met weinig profiel. Deze banden kun je echter maar beter verwisselen voor een set met meer profiel wanneer het weer buiten slechter wordt. Reguliere banden met voldoende profiel zijn vaak al voldoende. Je kunt er tegenwoordig echter ook voor kiezen om speciale winterbanden voor motoren onder je voertuig te plaatsen. Op die manier heb je optimaal grip en verminder je het risico op slippen en glijden.

[4] Check je zichtbaarheid

Het is natuurlijk altijd belangrijk om goed zichtbaar te zijn voor je medeweggebruikers, maar tijdens de wintermaanden geldt dit nog eens extra. Het wordt namelijk vroeg donker en laat weer licht waardoor je op weg naar werk of huis al gauw in het donker op pad moet. Goede verlichting van je motor is dan ook essentieel. Daarnaast kun je overwegen om reflecterende motorkleding te dragen voor extra veiligheid.

[5] Sluit de juiste verzekering af

Het is nu eenmaal zo dat je tijdens de wintermaanden meer kans hebt op schade. Of dit nu komt door een storm, een glijpartij of iets anders, vervelend is het altijd. Om ervoor te zorgen dat je niet ook nog eens voor hoge kosten komt te staan na een dergelijk voorval, is het slim om een goede motorverzekering af te sluiten. Online vind je veel informatie over verschillende verzekeringen voor je motor en je motorverzekering vergelijken kan ook nooit kwaad. Op die manier weet je zeker dat je de beste deal kiest en de juiste dekking ontvangt wanneer je het nodig hebt.

Reisbloggers blij met iPhone 12 →

Dit artikel is geschreven door

Redactie Vakantienieuws
Redactie Vakantienieuws

De vaste redactie van VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam