Verwachtte sneeuwstorm New York blijft uit

Verwachtte sneeuwstorm New York blijft uit

De verwachtte sneeuwstorm die New York vannacht en vandaag zou treffen is niet meer geworden dan een normale sneeuwbui. De waarschuwingen die de Amerikaanse weerman Gary Szatkowski geuit had blijken achteraf loos alarm geweest te zijn. Zuur voor de New Yorkers die uit voorzorg vrij hadden genomen. Omdat het publieke en zakelijke leven gedurende bijna 24 uur bijna stil is komen te liggen is er een onnodige schadepost ontstaan van miljoenen dollars.

Tien tot vijftien centimeter sneeuw

In New York City is er slechts 10 tot 15 centimeter sneeuw gevallen. Dat is een totaal andere hoeveelheid dan voorspeld was. Men had het vooraf over 70 tot 80 centimeter sneeuw. Sommigen hadden het al over een recordsneeuwstorm met 90 tot 100 centimeter sneeuw. Voldoende om een stad vrijwel geheel lam te leggen. Het bleek uiteindelijk allemaal reuze mee te vallen.  Gary Szatkowski heeft inmiddels al publiekelijk zijn excuses aangeboden voor de verkeerde voorspelling. Of dit verhaal nog een staartje krijgt is nog de vraag. Enerzijds kun je stellen dat er onnodige economische schade geleden is door de voorspelling. Anderzijds had het leed niet te overzien geweest als het andersom had geweest: geen waarschuwing en wel een enorme laag sneeuw.

Het weer biedt geen garanties

Dit is een mooi voorbeeld van dat het weer geen enkele garantie biedt. Hoewel meteorologen tegenwoordig vrij nauwkeurige voorspellingen kunnen doen, is er altijd kans dat het net wat anders uitpakt. Een kleine verplaatsing van de koers van een depressie kan het verschil betekenen tussen 10 of 80 centimeter sneeuw. Dat de belangen bij derden inmiddels zo groot geworden zijn, dat valt de weervoorspellers niet kwalijk te nemen.

← Record aantal toeristen New York New York verwacht recordsneeuw →

Dit artikel is geschreven door

Patrick van Zundert
Patrick van Zundert

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer zestig landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam