Sixtijnse Kapel beschadigd door bezoekers

Sixtijnse Kapel beschadigd door bezoekers

De beroemde Sixtijnse Kapel loopt gevaar door de duizenden bezoekers die iedere dag de kapel binnen treden. Door het stof en vocht wat deze mensen naar binnen brengen worden de schilderingen beschadigd. Directeur van het museum, Antonio Paolucci, maakt zich duidelijk zorgen.

Schilderingen Michelangelo

De Sixtijnse Kapel staat bekend om de fraaie schilderingen van Michelangelo. De bekendste fresco’s van Michelangelo zijn het Laatste Oordeel en de Schepping. In 1994 werd na bijna vijftien jaar een restauratie van de kapel voltooid.

Miljoenen bezoekers

Ieder jaar trekt de kapel 4,5 miljoen bezoekers, wat neerkomt op een bezoekersaantal van 15.000 tot 20.000 per dag. De bewonderaars van de schilderingen van Michelangelo brengen echter veel stof en vochtigheid mee. De transpiratie en adem van deze mensen brengt de Sixtijnse Kapel een hoop schade toe.

Filtersysteem in Sixtijnse Kapel

In de kapel is een filtersysteem aanwezig dat voor een zuivere lucht en constante temperatuur moet zorgen. Helaas is het systeem overbelast en werkt dus niet naar behoren. Dit blijkt uit een onderzoek dat afgelopen zomer in de kapel is uitgevoerd.

Bescherming van de Sixtijnse Kapel

De directeur van Sixtijnse Kapel wil er alles aan doen om het erfgoed van Michelangelo te beschermen. Toch is het aantal bezoekers terugdringen volgens Paolucci geen oplossing. Hoewel dit beter zou zijn voor de staat van de Sixtijnse Kapel wil hij de bezoekers afkomstig vanuit de hele wereld niet een bezoek aan de prachtige kapel ontnemen.

Verruimde openingstijden Vaticaanse musea

De Vaticaanse musea zullen in september en oktober iedere vrijdagavond geopend zijn tot 23 uur, wat  het reduceren van de bezoekers ook niet zal bevorderen. Belangstellenden kunnen de Sixtijnse Kapel bezoeken of vanuit de ramen van het museum een unieke zonsondergang bekijken in de Eeuwige stad. Geïnteresseerden moeten wel voor 21.30 uur aanwezig zijn.

← Leuk voor autoliefhebbers Miracle Mile: vergane glorie? →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam