Reizigersdiarree

Overig 15 jul 2011
Reizigersdiarree

Turkije, Egypte en Tunesië. Drie populaire zo bestemmingen die behalve de ligging rond de Middellandse Zee nog een ding gemeen hebben. In deze landen heb je een verhoogd risico op reizigersdiarree. Ik pik er gewoon drie landen uit, dit risico bestaat in meer warme landen. In tegenstelling tot wat sommige toeristen denken hebben de meeste gevallen van reizigersdiarree niets te maken met bedorven voedsel of het overmatig gebruik van olijfolie. In vrijwel alle gevallen loop je deze veel voorkomende reizigersziekte op als gevolg van bacteriën die zich in leidingwater, ijsblokjes, op rauwe groentes en in (ongeschild) fruit voor kunnen komen. In dit soort landen wordt het aangeraden om alleen mineraalwater uit flessen te drinken, geen ijsblokjes in drankjes te gebruiken, geen ongeschild fruit te eten en rauwe groentes zoals salades helemaal links te laten liggen.  Allereerst zal het niet iedereen lukken om deze regels op te volgen. Soms simpelweg omdat men een heerlijke Turkse salade niet kan weerstaan of anders door kruisbesmetting wat je niet kunt zien en ook niet kunt voorkomen.

Mocht je deze vrij acute vorm van diarree oplopen dan moet je uitdroging zien te voorkomen. Voldoende drinken, liefst mineraalwater, en eventueel extra zoutoplossing (ORS) gebruiken. Vooral bij jonge kinderen en baby’s is het van belang om het vochtpeil op niveau te houden. Om de buikloop te stoppen kun je het beste diarreeremmers zoals Imodium slikken. Deze zijn er zowel als normale tabletten alswel als zuigtabletten. Deze laatste vorm is op vakantie het handigste, omdat je niet persé vocht nodig hebt om deze in te nemen. Zorg er voor dat je voldoende pillen bij je hebt voordat je op vakantie naar een risicoland zoals Turkije of Egypte vertrekt. Ter plaatse kopen is soms lastig. Weet uit eigen ervaring dat toen ik in Mersin (Turkije) eindelijk een apotheek had gevonden ze mij de pillen zonder recept niet mee wilden geven. Moest eerst naar het tegenovergelegen ziekenhuis waar ze me eerst binnenstebuiten wilden keren (reisverzekering plunderen?) voordat ze een recept uit wilden schrijven. Na mondeling consult kreeg ik uiteindelijk toch het gewenste briefje en kon de pillen gaan halen. Sindsdien vertrek ik nooit meer zonder deze soms hoognodige pilletjes van huis.

← Actief en avontuurlijk: een mountainbike-vakantie! Zooiver bindt strijd aan met beoordelingssites →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Een reactie

  1. Dhr. Elders
    5 november 2014 om 12:18

    Dar in Turkije willen ze gewoon de ziekenhuiskas flink spekken. Je declareert het toch wel bij de reisverzekering.


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam